Správy

Zvolenskú nemocnicu čaká rekonštrukcia za vyše 7 miliónov eur. Čo všetko sa dočká obnovy?

Rozsah prác je rozdelený na tri stavebné objekty. Pôjde o kompletnú rekonštrukciu a vybudovanie centralizovaného urgentného príjmu, o výstavbu novej budovy pre oddelenie AIM a rekonštrukciu a vybudovanie troch nových operačných sál.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenskú nemocnicu čaká rekonštrukcia za vyše 7 miliónov eur. Čo všetko sa dočká obnovy?
Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen

Celkom 7,1 milióna eur investuje v najbližších dvoch rokoch do rekonštrukcie centrálneho príjmu Nemocnice Zvolen. Iba samotné stavebné práce, na ktoré bola vypísaná verejná súťaž, vyjdú na 4,28 milióna eur. Uviedla to Martina Pavlíková, hovorkyňa spoločnosti Agel SK, ktorá nemocnicu vo Zvolene spravuje.

Rozsah prác je rozdelený na tri stavebné objekty. Pôjde o kompletnú rekonštrukciu a vybudovanie centralizovaného urgentného príjmu, o výstavbu novej budovy pre oddelenie AIM a rekonštrukciu a vybudovanie troch nových operačných sál.

„Nemocnica plánuje odovzdať stavenisko najneskôr do konca septembra 2019. Ukončenie celého projektu je naplánované do júna 2021,“ pripomenula Pavlíková.

Vybudujú urgentný príjem

Nemocnica Zvolen v súčasnosti nedisponuje urgentným príjmom. Poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti zabezpečuje výlučne prostredníctvom ambulancií ústavnej pohotovostnej služby pri jednotlivých lôžkových oddeleniach. „Tento stav je vzhľadom na akútnosť klinických prípadov, ktoré sa dostávajú do zdravotníckeho zariadenia, nevyhovujúci, spôsobuje predlžovanie diagnostického procesu nevyhnutnými presunmi pacienta na vzdialené zdravotnícke pracoviská,“ priblížila Pavlíková.

Cieľom vybudovania urgentného príjmu je centralizovať odborný zdravotnícky tím a diagnostické zázemie na jedno miesto. Pracovisko urgentného príjmu bude obsahovať jednotku úrazovej starostlivosti so zákrokovou sálou a so sádrovňou. V ambulantnej časti pracoviska bude vytvorený priestor pre odborné ambulancie a tiež priestor pre expektačné lôžka.

Vo vstupnej hale bude priestor na čakáreň pre pacientov, priepust pre prepravu pacientov na urgentnú časť a recepcia, kde bude prebiehať registrovanie a triedenie pacientov.

Súčasťou novovybudovaného oddelenia urgentného príjmu bude diagnostický komplex zobrazovacích metód. Bude pozostávať zo špeciálnej diagnostickej techniky, ktorú budú tvoriť predovšetkým medicínske zariadenia CT, RTG a USG.

Nové výťahy aj lôžkové oddelenie

Nemocnica Zvolen v tomto roku už investovala alebo ešte plánuje investovať z vlastných zdrojov viac ako 700 000 eur. Najväčšia časť investície je určená na realizáciu druhej etapy rekonštrukcie gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia a vybudovanie nového pracoviska centrálnej sterilizácie.

„Nemocnica práve začína s čiastočnou rekonštrukciou detského oddelenia, ktorá spočíva vo výmene podláh, výmene sanity a maľovaní, obmene mobiliáru a koncom septembra spúšťa čiastočnú rekonštrukciu jednej lôžkovej jednotky oddelenia geriatrie, ktorá je lokalizovaná na štvrtom poschodí spoločného internistického pavilónu,“ doplnila hovorkyňa Agel SK.

Začiatkom roku 2020 plánuje nemocnica vymeniť štyri výťahy a tiež vybudovať nové lôžkové oddelenie revitalizáciou nepoužívaného bývalého ORL pavilónu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM