Jakub Forgács Správy

Zvolenčania sa dočkali: PRVÉ polopodzemné kontajnery sú už v ďalšej časti mesta, FOTO

Polopodzemné kontajnery v sebe nesú aj moderné SMART technológie. Každý obsahuje senzor plnosti.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenčania sa dočkali: PRVÉ polopodzemné kontajnery sú už v ďalšej časti mesta, FOTO
5
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen

Obyvatelia Ulice J. Poničana a blízkeho okolia sa môžu tešiťúplne novému, estetickejšiemu stojisku polopodzemných kontajnerov. Vyrástlo neďaleko ich domácností a prináša novú kultúru triedenia odpadu. Ide o vôbec prvé stojisko svojho druhu na sídlisku Lipovec. Informoval o tom Martin Svatuška, hovorca Mesta Zvolen.

„Štyri nádoby na zmesový odpad, a päť nádob na triedené zložky, spolu pojmú až 43 metrov kubických odpadu. S väčšou kapacitou sa pochopiteľne spája nižšia frekvencia ich vývozu, obyvatelia budú o to menej trpieť hlukom smetiarskych áut, minimalizuje sa možnosť prípadných dopravných kolízií s nadrozmernými smetiarskymi vozidlami,“ uviedol zvolenský primátor Vladimír Maňka. Polopodzemné kontajnery v sebe nesú aj moderné SMART technológie. „Každý obsahuje senzor plnosti. Dispečer tak môže poslať auto až vtedy, keď systém signalizuje, že nádoba sa už zapĺňa,“ dodal Maňka.

Zvolenčania si tento systém obľúbili, mesto eviduje žiadosti o umiestnenie podobných stojísk prakticky zo všetkých častí mesta. Budovanie polopodzemných kontajnerov však má hneď niekoľko objektívnych obmedzení: „Môžu stáť iba na pozemku mesta a nesmú na nich byť umiestnené inžinierske siete. Miesto zároveň musí byť dostupné pre príjazd techniky,“ vysvetľuje referentka pre odpadové hospodárstvo Beáta Slamková a dodáva: „Ulicu J. Poničana sme mali vo výhľade už dávnejšie, som preto veľmi rada, že už aj obyvateľom sídliska Lipovec prinášame novú kultúru kontajnerových stojísk.“ Tamojší obyvatelia môžu nové stojisko využívať od polovice decembra.

Zábery nových polopodzemných kontajnerov nájdete v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Polopodzemné kontajnery už aj na Sekieri
5
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM