Jakub Forgács Správy

Veľká firma ohlásila HROMADNÉ prepúšťanie: O prácu môžu prísť STOVKY ľudí

Problémom je fakt, že región patrí k tým zaostalejším a firma je v okrese najväčším zamestnávateľom.

Ilustračný obrázok k článku Veľká firma ohlásila HROMADNÉ prepúšťanie: O prácu môžu prísť STOVKY ľudí
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Na Gemeri môže prísť o prácu vyše 300 ľudí. Ako uviedol portál RTVS.sk, firma na výrobu káblových zväzkov z Južnej Kórey pravdepodobne skončí s výrobou v Hnúšti, ako avizovala už pred niekoľkými mesiacmi.

Presun produkcie

„Výrobca to odôvodnil vysokými nákladmi na chod. Ani najnovšie rozhovory s vedením mesta nepriniesli zvrat. Predstavitelia firmy sa k veci nechceli vyjadrovať,“ píše RTVS.sk.

„Pravdepodobne prídeme o zamestnancov z Yura Eltec Corporation, ktorý skutočne má pripravený plán na budúci rok presunúť produkciu do Rimavskej Soboty, kde má väčšie priestory,“ uviedol pre portál primátor Hnúšte Martin Pliešovský, ktorý s výsledkom spokojný nie je.

Hromadné prepúšťanie

Priestory v Hnúšti by podľa investora mali byť využívané iba ako logistické centrum, v ktorom by pracovalo iba niekoľko desiatok ľudí. „Na úrade práce oznámil hromadné prepúšťanie,“ spomína RTVS.

„Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny eviduje nahlásené prepúšťanie k 15. 12. 2023 v oblasti elektrických a elektronických prístrojov do motorových vozidiel. Ohrozených je 321 miest,“ informoval riaditeľ úradu práve v Rimavskej Soboty Dušan Šmidt.

Pomôže ministerstvo?

Problémom je aj fakt, že región patrí k tým zaostalejším a firma je v okrese najväčším zamestnávateľom. „Vedenie síce ponúklo možnosť pracovať v Rimavskej Sobote, no pre mnohých je cestovať asi polhodinu do práce náročné časovo aj finančne,“ spomína RTVS.

„Ak budeme mať nejakého investora, ktorý má záujem investovať na Slovensku v tej oblasti, v ktorej sa Hnúšťa nachádza, určite Hnúšťa bude v ponuke,“ dodala pre RTVS ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD).

Ako uvádza portál, radnica sa s firmou dohodla na rokovaniach o prípadnej spolupráci. „Bez ohľadu na výsledok ďalších rokovaní kórejský investor skončí s výrobou v Hnúšti 29. februára budúceho roka,“ dodáva RTVS.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM