Správy

Aké budú VIANOCE vo zvolenskej nemocnici? Chystá sa PROGRAM aj sviatočné MENU

Vytvoriť vianočnú atmosféru na jednotlivých oddeleniach v nemocnici je dôležité nielen pre pacientov, ale aj pre zamestnancov, ktorí zostávajú v službe.

Ilustračný obrázok k článku Aké budú VIANOCE vo zvolenskej nemocnici? Chystá sa PROGRAM aj sviatočné MENU
Zdroj: TASR/Zoltan Balogh/MTI via AP

Počas vianočných sviatkov znášajú pobyt vo zvolenskej nemocnici najťažšie deti. Personál sa im preto snaží intenzívnejšie venovať a spríjemniť im tieto dni napríklad sledovaním rozprávok. Pre TASR to uviedla Eva Peterová, hovorkyňa spoločnosti Agel SK, pod ktorú táto nemocnica patrí.

Náhrada za rodinu

Dodala, že v čase štedrej večere za nimi môžu prísť rodičia, ak nie sú prijatí spolu s nimi. Môžu pri nich pobudnúť a priniesť im aj darček. „Na všetkých oddeleniach sa snažia do domácej starostlivosti prepustiť všetkých pacientov, ktorým to ich zdravotný stav dovoľuje,“ objasnila.

Tí, ktorí zostávajú hospitalizovaní, prežívajú Vianoce rôzne. U seniorov podľa nej prevládajú negatívne emócie a smútok. Vtedy vyhľadajú personál alebo kolektív pacientov na oddelení, ktorí im symbolicky nahrádzajú rodinu. „K dispozícii máme aj psychológa a v prípade, že je jeho pomoc potrebná, pacientom ponúkneme túto službu,“ spresnila. „Budúce mamičky sa sústredia na pôrod, preto sviatky vnímajú skôr ako doplnkovú emóciu. Vždy však uvítajú návštevu rodiny,“ poznamenala hovorkyňa.

Podľa nej vytvoriť vianočnú atmosféru na jednotlivých oddeleniach je dôležité nielen pre pacientov, ale aj pre zamestnancov, ktorí zostávajú v službe. Vyzdobené kancelárie i celé oddelenia pomáhajú spríjemniť toto obdobie všetkým od lekárov cez sestry a sanitárov až po upratovačky či údržbárov. „Ak je služba na oddeleniach pokojná, dopĺňajú ju dobrá nálada, sviatočná hudba, tradičné jedlá, koláče či zapálené sviečky,“ zdôraznila.

Viac o tom, aké jedlá budú na Štedrý deň pripravovať v nemocnici, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM