Správy

Rekonštrukcia zvolenskej knižnice je v polovici: Na priečelí obnovia aj pôvodný názov

Obnovené priestory by po rekonštrukcii nemali slúžiť len na uloženie kníh, ale aj na oddych a štúdium návštevníkov knižnice.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia zvolenskej knižnice je v polovici: Na priečelí obnovia aj pôvodný názov
Zdroj: BBSK

Zhruba v polovici je druhá etapa prác na obnove Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra (KKĽŠ) vo Zvolene. Rekonštrukcia je zameraná na obnovu oddelenia náučnej literatúry a spoločenskovedného oddelenia na prvom poschodí, na práce v skladoch knižnice, ktoré sa nachádzajú v suteréne, a na obnovu fasády tohto historického objektu z roku 1925. Banskobys­trický samosprávny kraj (BBSK), ktorý je zriaďovateľom knižnice, vyčíslil pred časom celkové náklady na túto etapu rekonštrukcie na približne 360-tisíc eur.

Ako povedala riaditeľka knižnice Milota Torňošová, obnovené priestory by po rekonštrukcii nemali slúžiť len na uloženie kníh, ale aj na oddych a štúdium návštevníkov knižnice.

V súčasnosti sa realizujú búracie práce, zavedená je už elektroinštalácia, odkryli sa stropy. „Nosné trámy už ostanú odkryté a opticky tak zmenia celý priestor oddelenia,“ pripomenula riaditeľka. Interiér bude následne vybavený novým mobiliárom, na ktorý knižnica získala prostriedky z Fondu na podporu umenia.

Práce by mali byť ukončené na konci roka, podobne ako aj obnova fasády knižnice. „Rekonštrukcia fasády je ale veľmi náročná, pretože ide o historický objekt, ktorý má na priečelí bohatú výzdobu,“ doplnila riaditeľka. Reštaurátori dokonca obnovia na priečelí pôvodný, plastický názov budovy – Remeselnícky dom. Podľa Torňošovej sú ale náročné aj práce v suteréne, kde sa má hlavne zamedziť vlhkosti a priesakom vôd.

Ďalšie aktuálne správy

BBSK už investovala vlani a tento rok do rekonštrukcie knižničnej študovne a čitárne na I. poschodí viac ako 270-tisíc eur. Tieto priestory slávnostne otvorili v máji tohto roka. Podľa riaditeľky bolo najnáročnejšou časťou tejto rekonštrukcie dobudovanie nového balkóna a prístupových schodísk. „Použitých bolo asi šesť ton ocele,“ pripomenula. Ako dodala, tento rok sa má ešte spracovať aj projektová dokumentácia na rekonštrukciu prízemia knižnice.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality zo Zvolena

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM