Kultúra

Nevšedná ATRAKCIA osláv vo Zvolene: VIRTUÁLNE sa prenesiete v čase a na známe miesta

Interaktívnou prezentáciou histórie sa mesto snaží zatraktívniť historické fakty o meste a zaujať všetky vekové kategórie moderným a unikátnym spôsobom.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedná ATRAKCIA osláv vo Zvolene: VIRTUÁLNE sa prenesiete v čase a na známe miesta
Zdroj: TASR

Pri príležitosti nadchádzajúcich osláv 780. výročia udelenia mestských výsad Zvolenu, predstaví tamojší magistrát novú virtuálnu prezentáciu histórie mesta, prístupnú pre všetkých.

Virtuálna prehliadka

Ako informuje mesto, históriou Zvolena sprevádza vo virtuálnej prehliadke slovenský historik, publicista a mestský notár Juraj Bánik, ktorý sa narodil v roku 1818 a vydal aj prvú knihu o meste. Jeho postavu na videu stvárni zvolenský herec Vladimír Rohoň.

„Pri prezentácii na prvom poschodí Starej radnice máte možnosť sledovať výklad Juraja Bánika takmer v životnej veľkosti na jednom monitore, zatiaľ čo na druhom sa vám bude v historických súvislostiach premietať život v meste Zvolen od 16. storočia. Pri tvorbe videí sme používali podklady a dokumenty pochádzajúce z Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene, ale aj zo štátneho archívu a snažili sme sa ich podať odľahčenou formou príbehu vhodnou pre bežných návštevníkov,“ uviedol Pavel Albert, spoluautor virtuálnej prezentácie.

„Interaktívnou prezentáciou histórie sa mesto snaží zatraktívniť historické fakty o meste a zaujať všetky vekové kategórie moderným a unikátnym spôsobom,“ vyjadril sa primátor Vladimír Maňka.

Súčasťou bude aj možnosť vyskúšať si okuliare s virtuálnou realitou. Viac sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM