Jakub Forgács Správy

Na Pustom hrade bude kráľovská svadba: NOVINKOU je zážitok, za ktorý si však priplatíte

Návštevníci si užijú stredovekú atmosféru od rána až do večera. Vďaka jedinečnému zážitku dokonca niektorí aj v noci.

Ilustračný obrázok k článku Na Pustom hrade bude kráľovská svadba: NOVINKOU je zážitok, za ktorý si však priplatíte
8
Galéria
Zdroj: Banskobystrický kraj Turizmus

Reprodukcia kráľovskej svadby sa na Pustom hrade uskutočnila po viac ako 750 rokoch prvýkrát minulý rok. Prilákala vtedy takmer tisícku divákov, hoci prípravu podujatia ovplyvňovali protipandemické opatrenia. Úspech podujatia primäl organizátorov k rozhodnutiu spraviť z Kráľovskej svadby tradičné podujatie na strednom Slovensku, v Banskobystrickom kraji. Informovala o tom Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus

Bohatý program

„Cieľom je prostredníctvom tejto udalosti priblížiť verejnosti významnú históriu regiónu, ale aj krásu takej udalosti, akou je stredoveká svadba a samozrejme, predstaviť aj bežný život na hrade v 13. storočí,“ uviedla Jóbová.

Na príprave programu sa bude podľa slov Jóbovej aj tento rok podieľať takmer stovka priaznivcov stredoveku, združených v rôznych rytierskych, šermiarskych a historických spolkoch, naprieč celým Slovenskom. Pod vedením rytierov Vir Fortis zo Zvolena pripravia pre návštevníkov množstvo vystúpení počas celého dňa. Návštevníci si tak budú môcť užiť na hrade pravú stredovekú atmosféru. Samotnému aktu kráľovskej svadby bude predchádzať sprievod svadobnej družiny, sokoliari, šermiarske súboje o ruku princeznej, detský kútik s hrami, kaukliarom a šašom či lukostrelecký turnaj. Ako sa na správnu svadobnú veselicu patrí, nebudú chýbať ani dobové tance a stredoveká hudba v podaní skupín Vrbovské vŕby či Gjoll.

Bohatý bude aj sprievodný program v areáli. Najmenší si môžu pozrieť predstavenia Bábkového divadla na rázcestí, či vyskúšať prácu šikovných remeselníkov na hrade. Čerešničkou na torte bude rytiersky súboj na koňoch v podaní Spoločnosti veselých šermiarov Cassanova z Banskej Bystrice.

Koľko to stojí?

Vstupenky na podujatie Kráľovská svadba na Pustom hrade, ktoré sa uskutoční v sobotu 28. augusta 2021, je možné zakúpiť vopred aj online na destinačnom portáli Banskobystrického kraja zahoramizadolami.sk

Ceny vstupného:

  • 8 eur pre dospelú osobu
  • 6 eur držitelia karty ISIC
  • 4 eur pre deti od 3 rokov do 15 rokov vrátane, pre dôchodcov nad 65 rokov a pre ZŤP
  • zadarmo deti do 3 rokov

Ďalšie aktuálne správy

Tohtoročná novinka

„Tohtoročnou novinkou bude jedinečná možnosť prenocovania na Pustom hrade z piatka 27.8.2021 do soboty 28.8.2021. Pôjde o samostatný predajný zážitok, ktorý je možné zažiť len počas Kráľovskej svadby,“ spomenula Jóbová.

Tí, ktorí si podľa slov Jóbovej tento jedinečný zážitok zakúpia, získajú výnimočnú príležitosť preniesť sa na jeden deň do dôb rytierov a stať sa súčasťou veľkolepej udalosti – kráľovskej svadby. Ako vzácni hostia prídu na Pustý hrad, aby sa zúčastnili osláv svadby dvoch urodzených mladých ľudí Konštancie a Danila. „Hlavy zložia v dobových stanoch, dostanú šermiarsky výcvik, s hradným pánom si prezrú priestory hradu, s hvezdármi budú pozorovať nočnú oblohu a povečerajú pod holým nebom,“ vymenovala.

Ako dodala Jóbová, na druhý deň sa stanú hostia súčasťou Kráľovskej svadby, budú mať zabezpečenú stravu a deň plný zábavného programu. Cena za prenajatie stredovekého stanu na 1 noc spolu so spomenutými službami a programom je od 139 eur (2 osoby v stane) do 199 eur (2 osoby + 2 deti).

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality zo Zvolena

V OBRAZOCH: Kráľovská svadba na Pustom hrade
8
Galéria
Zdroj: Banskobystrický kraj Turizmus
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM