Správy

Silné chvíle vo Zvolene: Rodičia a ich blízki spomínali na svoje nenarodené deti

Už tretí rok sa konal Deň nádeje – spomienková slávnosť za zosnulé deti. Podujatie býva tretí augustový víkend v rôznych krajinách po celom svete.

Ilustračný obrázok k článku Silné chvíle vo Zvolene: Rodičia a ich blízki spomínali na svoje nenarodené deti
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Spomienková slávnosť za zosnulé deti sa uskutočnila v nedeľu 22. augusta vo zvolenskej Záhrade spomienok. Na svoje nenarodené deti spomínali rodičia a ich blízki.

Nie sú v tom sami

Podľa Lucie Kubíny, spoluzakladateľky združenia TANANA, ktoré pomáha takýmto rodinám, sa každé štvrté tehotenstvo končí stratou dieťaťa – buď v tele ženy počas vývinu plodu alebo pri pôrode. „Je to téma, o ktorej sa na Slovensku takmer vôbec nerozpráva. Vyrovnávanie sa s touto stratou je potom o to náročnejšie nielen pre ženy, ale pre celú rodinu a blízkych,“ hovorí.

„Nie sme ako spoločnosť pripravení túto tému správnym spôsobom uchopiť. Aj preto sme sa rozhodli založiť združenie TANANA, kde sa snažíme rodinám so skúsenosťou straty dieťaťa pomáhať, aby vedeli, že v tom nemusia byť sami,“ pokračuje.

Aj Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica sa prostredníctvom svojho projektu Záhrada spomienok v spolupráci so združením TANANA snaží upozorňovať na túto citlivú tému a vytvárať pre ňu v spoločnosti priestor. Už tretí rok preto zorganizovalo Deň nádeje – spomienkovú slávnosť za zosnulé deti. Pripojilo sa tak k medzinárodnej iniciatíve, vďaka ktorej sa podujatie koná tretí augustový víkend v rôznych krajinách po celom svete.

Ďalšie aktuálne správy

Na čo majú ženy práva?

„Deň nádeje bol aj tento rok príležitosťou spoločne sa stretnúť a uznať to, čím si rodiny po strate detí môžu prechádzať. Symbolom tohto dňa sú vlajky, ktoré sme maľovali a vešali pomedzi stromy. Vyjadriť svoje pocity takýmto kreatívnym spôsobom a zároveň spoznať príbehy ostatných môže byť veľmi liečivé,“ pripomína správkyňa Záhrady spomienok a celebrantka posledných rozlúčok Andrea Uherková zo Živice.

Organizátori podujatia upozorňujú tiež na to, že spoločnosť nedostatočne reflektuje na potreby žien po strate dieťaťa v akejkoľvek fáze života a v náročných chvíľach im neponúka dostatočnú podporu a informácie.

„Ženy často nevedia, aké sú ich práva v takej chvíli. Sú zaskočené situáciou a nepýtajú sa. Naša legislatíva však dovoľuje pochovať plod v akomkoľvek štádiu tehotenstva, odkedy bolo rozpoznané. Rozlúčka aj v takomto prípade býva nielen pre ženy veľmi užitočná a prospešná vec v procese smútenia,“ dodáva Lucia Kubíny.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality zo Zvolena

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM