Správy

Láka vás voda zo zvolenských MEDOKÝŠOV? Nie je vhodná na pitie, varuje RÚVZ

Samospráva zdôrazňuje, že dlhodobo problémovým je najmä Červený medokýš, ktorý nedávno prešiel rozsiahlejšou úpravou.

Ilustračný obrázok k článku Láka vás voda zo zvolenských MEDOKÝŠOV? Nie je vhodná na pitie, varuje RÚVZ
Zdroj: FB Mesto Zvolen

Voda z dvoch zvolenských medokýšov aj naďalej nie je v súčasnosti vhodná na pitie. TASR to v utorok potvrdil regionálny hygienik Viktor Kosmovský z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) vo Zvolene.

Prekročenie limitov

Ako ďalej uviedol, úrad nezabezpečuje monitoring tohto zdroja, pretože to nie je verejné zásobovanie pitnou vodou pre občanov. „Z informácií, ktorými regionálny úrad disponuje, nie je v súčasnosti voda vhodná na pitie z dôvodu prekročenia mikrobiologických limitov,“ objasnil s tým, že starostlivosť o tieto vodné zdroje zabezpečuje mesto Zvolen.

Samospráva zdôrazňuje, že dlhodobo problémovým je najmä Červený medokýš, ktorý nedávno prešiel rozsiahlejšou úpravou. „Cieľom bolo zamedziť práve jeho opakovanému znečisťovaniu, žiaľ, podarilo sa to iba čiastočne,“ pripomína. Dodáva, že po ukončení prác rozbory ukázali vyhovujúcu kvalitu vody, ten posledný však ukázal opak.

Z pohľadu noriem je nevyhovujúcou na pitie aj voda z medokýša pred železničnou stanicou vo Zvolene. „Hoci je v tomto prípade norma prekročená o jediný bod, z pohľadu príslušnej vyhlášky sa stáva nevhodnou na pitie,“ podotýka mesto. Dôvodom môže byť podľa samosprávy znečistenie po prudších dažďoch spred niekoľkých dní. Mesto preto o niekoľko týždňov zopakuje odber vody a verejnosť bude informovať o výsledkoch.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM