Barbara Dallosová Rôzne Správy

Vianočné trhy už onedlho: Žiarčania budú sŕkať punč v pavilóne, Kremničania v hradbách

Advent klope na dvere a s ním aj predvianočná tvár našich ulíc. Trhy chystá Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica aj Kremnica, v ktorej podujatie tradíciou nebývalo.

Ilustračný obrázok k článku Vianočné trhy už onedlho: Žiarčania budú sŕkať punč v pavilóne, Kremničania v hradbách
Zdroj: TASR

V období adventu pribúdajú v centrách mnohých miest stánky s remeselnými výrobkami, občerstvením či typickými teplými nápojmi. Na otvorenie vianočných mestečiek sa chystá aj niekoľko miest v regióne.

Stánky okolo pavilónu

V Žiari nad Hronom sú trhy na Námestí Matice slovenskej tradíciou. Ako pred časom potvrdil vedúci Kancelárie primátora mesta Martin Baláž, trhy v Žiari začnú druhým decembrovým pondelkom (11.12.2017).

Minulý rok zmenili vianočné trhy kvôli výstavbe dizajnového pavilónu koncepciu. Stánky boli rozostavené okolo novej stavby a typický kužeľovitý stromček uprostred námestia nahradil živý stromček na neďalekej trávnatej ploche. Návštevníci trhov si tak zakúpené občerstvenie a nápoje mohli vychutnať priamo v priestoroch pavilónu, kde boli rozmiestnené na to určené stoly. Tomuto modelu zostane mesto verné i tento rok.

Hoci trhy štartujú v druhý decembrový týždeň, stromček bude zdobiť centrum mesta už skôr. Ako aj po minulé roky, pri svojom príchode ho rozsvieti Mikuláš (5.12.).

Trhy v historických uličkách

Vianočné trhy v Kremnici v uplynulých rokoch tradíciou nebývali, zdá sa však, že by sa ňou mohli stať. Historické mestečko podujatie premiérovo uskutočnilo minulú zimu a kremnický turistický portál visitkremnica už avizuje aj ďalší ročník. Kremnické vianočné trhy potrvajú od 19. do 21. decembra. Situované nebudú na námestí, ale v medzibrání historických hradbách.

V pôsobivom prostredí bývajú zasadené aj banskoštiavnické vianočné trhy, známe ako Štjavnycký vjanočný jarmok. Návštevníci si ich vychutnajú na nádvorí v Kammerhofe ôsmeho a deviateho decembra.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM