Kultúra

Verbovačka na Pohroní oživí TRADÍCIE: Priblíži FOLKLÓR regiónu aj vylievanie cínom

Okrem ľudovej muziky sa návštevníci v rámci sprievodného podujatia môžu zúčastniť na špeciálnom workshope.

Ilustračný obrázok k článku Verbovačka na Pohroní oživí TRADÍCIE: Priblíži FOLKLÓR regiónu aj vylievanie cínom
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Autentický folklór regiónu priblíži program Verbovačka z cyklu Ľudová klenotnica, ktorý v Pohronskom osvetovom stredisku v Žiari nad Hronom chystajú v piatok (27. 10.) o 17.00 hod. V rámci sprievodného programu bude pre návštevníkov pripravený workshop Vylievanie cínom.

Folklór regiónu aj workshop

„Detský folklórny súbor (DFS) a Detská ľudová hudba (DĽH) Hroniarik v programe predstavia autentický folklór z nášho regiónu, ktorého súčasťou sú nielen detské hry, ale aj ukážka tanečnej zábavy a rozlúčka pred odchodom na front v prvej svetovej vojne,“ informujú organizátori.

Obe zoskupenia pôsobia na Základnej umeleckej škole Zity Strnadovej-Parákovej v Žiari nad Hronom. DFS Hroniarik sa v roku 2023 zúčastnil na regionálnej postupovej súťaži a prehliadke detských folklórnych súborov Eniki beniki, kde získal zlaté pásmo s postupom do krajského kola.

V rámci sprievodného podujatia sa môžu návštevníci zúčastniť na workshope Vylievanie cínom s lektorom Milanom Látkom. Na kurze si účastníci vyrobia medailón. Okrem ich výroby a vylievania na plochy sa dozvedia aj to, ako sa vylievajú napríklad rúčky nožov, čiže sa naučia vylievanie po obvode.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM