Správy

V štiavnickom regióne vzniká nová cyklostrasa: Privedie vás až do historického centra

Pripravovaná cyklostrasa má viesť po násype bývalej úzkokoľajnej železnice. Trasa ešte nie je hotová, v prvej fáze bude ale slúžiť aspoň horským cyklistom.

Ilustračný obrázok k článku V štiavnickom regióne vzniká nová cyklostrasa: Privedie vás až do historického centra
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Trasa pripravovanej cyklotrasy Štiavnická Anča je v súčasnosti na 90 percent vyčistená, vyhladená a v niektorých úsekoch pohodlne zjazdná pre horských cyklistov. Vďačí za to aj viac ako 70 dobrovoľníkom, ktorí na trase pracovali počas posledných dvoch víkendov. Informovala o tom marketingová koordinátorka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Štiavnica Terézia Sopková.

Pomáhajú dobrovoľníci

„Tento rok je v rozpočte Regiónu Štiavnica na Štiavnickú Anču vyhradených zhruba 10 000 eur, z ktorých pokryjeme drobné úpravy a vyznačenie cyklotrasy. Dobrovoľníci nám pomáhajú ušetriť peniaze na nevyhnutné úpravy úsekov, kde je trasa zjazdná ťažšie, tie sa budú vylepšovať postupne,“ uviedol výkonný riaditeľ OOCR Región Štiavnica Igor Kuhn s tým, že aj vďaka zápalu dobrovoľníkov budú základné práce na cyklotrase dokončené zrejme už do leta.

Cyklotrasu, ktorá má viesť po násype bývalej úzkokoľajnej železnice, chcela najskôr sprejazdniť OOCR Región Štiavnica, neskôr sa projektu chopil Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), ktorý chce vytvoriť asfaltovú cyklotrasu vrátane premostenia cesty v Banskej Belej, vhodnú i pre cestné bicykle a korčuliarov.

Aktuality zo štiavnického regiónu

Zatiaľ pre horských cyklistov

„Trasa vedie z Hronskej Breznice cez Kozelník k objektu akvadukt Kysihýbel až do centra Banskej Štiavnice na Námestie Sv. Trojice. Má dĺžku 21,3 kilometra, prevýšenie 352 metrov a je rozdelená na 21 úsekov,“ priblížila projektová koordinátorka OOCR Región Štiavnica Zuzana Parajová. Ako prezradila hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková, cena stavby je aktuálne odhadovaná na 5,9 milióna eur bez DPH.

Keďže si realizácia cyklotrasy vyžiada časový horizont niekoľkých rokov, OOCR Región Štiavnica sa rozhodla trasu sprejazdniť aspoň pre horských cyklistov. „V prvej etape sprejazdnenia sme s pomocou dobrovoľníkov odstránili popadané stromy a náletové dreviny, ktoré sme sa zaviazali nahradiť výsadbou 50 kusov stromov v katastri obce Kozelník. V ďalšej etape chceme zlepšiť prejazdnosť trasy na niekoľkých kritických miestach,“ dodala Parajová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

To najdôležitejšie z domova

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM