Správy

Očkovací autobus vyráža na cesty: Prvou zástavkou bude okres Banská Štiavnica

V okrese Banská Štiavnica pôjde autobus do každej jednej obce, keďže tento okres nemá zriadené veľkokapacitné očkovacie centrum.

Ilustračný obrázok k článku Očkovací autobus vyráža na cesty: Prvou zástavkou bude okres Banská Štiavnica
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

V posledný aprílový týždeň po prvý raz vyrazí očkovací autobus Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) za obyvateľmi obcí v okresoch Banská Štiavnica a Revúca, ktorí majú záujem o očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Projekt mobilných očkovacích jednotiek, tzv. očkovacích autobusov, dostal „zelenú“ od ministerstva zdravotníctva. Konštatoval to vo štvrtok podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Mobilné očkovanie

„Ministerstvo zdravotníctva na rokovaní potvrdilo zástupcom BBSK, že kraje poverí zriaďovaním mobilných očkovacích jednotiek. Náš prvý autobus tak bude môcť vyraziť ešte tento mesiac,“ uviedol Lunter s tým, že ministerstvo prisľúbilo zabezpečiť dostatok vakcín vhodných pre ľudí vo veku nad 60 rokov.

„Tak ako sme prišli ako prví začiatkom roka s myšlienkou veľkokapacitných očkovacích centier, ktorých zriadením nás ministerstvo aj poverilo a dnes úspešne fungujú, tak budú samosprávne kraje lídrom i v mobilnom očkovaní. Som rád, že to, čo sme minulý týždeň predstavili ako ideu, sa dnes stáva realitou,“ reagoval podpredseda BBSK.

Dva prístupy

Podľa neho kraj bude skúšať dva prístupy. V okrese Banská Štiavnica pôjde autobus do každej jednej obce, keďže tento okres nemá zriadené veľkokapacitné očkovacie centrum. V okrese Revúca vytypuje strediskové obce, kam autobus príde. Potom sa rozhodnú, čo je efektívnejšie z pohľadu vynaloženého času a vyššej úspešnosti.

Cieľom BBSK je zaočkovať do leta všetkých ľudí vo veku nad 60 rokov minimálne na úroveň 70 percent. Úspech mobilného očkovania je závislý nielen od dodávky vakcín, ale i od spolupráce s obcami či farnosťami.

„Oslovujeme starostov, primátorov i farárov a zástupcov cirkví, aby nám pomohli dostať informáciu o možnosti mobilného očkovania priamo medzi ľudí. Požiadame starostov obcí, aby nám poskytli priestory kultúrnych domov, pohostinstiev či telocviční, ktoré sú dostatočne veľké a zastrešené, aby sme tu mohli rozbaliť naše očkovacie centrum,“ dodal Lunter s tým, že k ľuďom by sa mala dostať informácia o očkovaní aj prostredníctvom letákov v schránkach a hlásení miestnych rozhlasov. K tým, ktorí sú imobilní a nie sú schopní dostať sa k očkovaciemu autobusu, je kraj pripravený vyslať očkovací tím domov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z regiónu

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM