Barbara Dallosová Rôzne Správy

Tereňáčka Adriana pozná problémy Kortínčanov dôverne: S čím za ňou prichádzajú?

Za roky praxe sa už terénne sociálne pracovníčky s obyvateľmi osady poznajú. Podľa Adriany Šarköziovej je to síce výhodou, niekedy je ale ťažké určiť hranice...

Ilustračný obrázok k článku Tereňáčka Adriana pozná problémy Kortínčanov dôverne: S čím za ňou prichádzajú?
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Ako vyplýva z materiálu o sociálnej pomoci a sociálnych službách pre občanov mesta, ktorú dostali na stôl žiarski poslanci na ostatnom rokovaní (26.6.), v rámci výkonu terénnej sociálne práce (TSP) bolo v uplynulom roku (2016) poskytnutých 2840 intervencií 359 klientom. Najčastejšie šlo o intervencie v oblasti sociálneho zabezpečenia (883) prípadov alebo financií a hospodárenia (798 prípadov).

Tereňáci sú spojkou s úradmi

Lokalitou, s ktorou úzko súvisí práca terénnych sociálnych pracovníkov, je aj takzvaná osada pod Kortínou. Adriana Šarköziová je tereňáčkou už od roku 2008 a život a problémy tamojších obyvateľov sú jej dôverne známe. Ako hovorí, najčastejšie pomáha obyvateľom Kortíny s bežnými úradnými úkonmi.

,,Snažíme sa im pomôcť uľahčiť komunikáciu s úradníkmi, lebo tí ľudia často nevedia ani pomenovať to, čo potrebujú vybaviť, mnohokrát nerozumejú úradnej reči, nevedia si vypísať tlačivá. U nás v kancelárii im pomáhame tiež písať životopisy, vypĺňať rôzne formuláre a podobne," vysvetľuje.

Od nákupu potravín až po exekúciu

Ďalšou oblasťou, v ktorej sa intervenuje často, sú financie. Ako vysvetľuje Adriana, terénni pracovníci sa snažia obyvateľov Kortíny viesť k efektívnemu hospodáreniu a finančnej gramotnosti, čo je však beh na dlhé trate.

,,Robíme napríklad sprievody pri nákupoch tým rodinám, ktoré majú inštitút osobitného príjemcu. Tie rodiny prídu k nám do kancelárie, my s nimi robíme rozhovor zameraný na zvyšovanie finančnej gramotnosti, kde im vysvetľujeme, ktoré suroviny a výrobky sú označované ako najlacnejšie v konkrétnych supermarketoch. Vysvetľujme im tiež, že je dôležité si v prvom rade zakúpiť základné potraviny, ktoré naozaj potrebujú, a až potom kupovať tie druhotné, ktoré nie sú až také nevyhnutné, ale tiež ich potrebujú. Pretože aj oni si niekedy potrebujú kúpiť napríklad metlu," približuje Šarköziová s tým, že začína sa vždy spoločným spísaním nákupného zoznamu.

Terénni sociálni pracovníci pomáhajú tiež hľadať riešenia tým, ktorí majú nesplnené záväzky. Dlžníkov je podľa jej slov v lokalite pod Kortínou dosť: ,,Medzi intervenciu v oblasti financií patrí napríklad aj žiadosť o splátkový kalendár, tí ľudia sú mnohokrát dlžní, majú rôzne exekúcie, našou úlohou je im pomôcť takéto situácie vyriešiť. Ale rovnako sú to aj rôzne daňové poplatky, ako daň za psa, za nehnuteľnosť a podobne. Tam sa im snažíme vysvetliť, že radšej nech zaplatia už teraz, aby sa neskôr vyhli exekučnému konaniu a problémom,"

Na otázku, z ktorej strany prichádza iniciatíva, odpovedá Adriana jasne: ,,Tí ľudia k nám chodia sami. Nie je to tak, že my ich vyhľadávame. Oni prídu, pretože napríklad dostanú upovedomenie o začatí exekúcie alebo iný dokument, ktorý ich k niečomu vyzýva. Oni si uvedomia, aha, je nejaký problém, ktorý neviem vyriešiť sám, a vtedy nám klopú na dvere," opisuje.

Osobný vzťah je výhodou i problémom

Ako vysvetľuje Adriana, ľudia žijúci v osade vyhľadávajú lekársku pomoc len zriedka. Ak sa však rozhodnú ísť k lekárovi, obvykle potrebujú pomocnú ruku. V tomto beztak vyťažené terénne sociálne pracovníčky pred časom odbremenila zdravotná asistentka: ,,Je aj v našej kompetencii, keď nás klient požiada, robiť mu sprievod k lekárovi. Našťastie, v našom meste teraz pôsobí aj asistentka zdravia, ktorá veľmi úzko spolupracuje s lekármi a ona im robí tieto sprievody, a teda my sme teraz trochu odľahčení o túto oblasť."

Adriana vykonáva terénnu sociálnu prácu už niekoľko rokov a s ľuďmi, ktorým pomáha, sa osobne pozná. Ako hovorí, pre budovanie dôvery je to dôležité, určiť niektoré hranice je ale veľmi ťažké.

,,Samozrejme, je to výhoda, lebo máte k tým ľuďom blízko a skôr sa vám zdôveria. Ale v mojom prípade je to už niekedy aj nevýhoda, pretože ma zastavujú na ulici aj mimo pracovnej doby či počas víkendu. Nevedia si celkom uvedomiť, že mám nejaký pracovný čas a potrebujem mať aj súkromie. Často sa mi stáva, že dokonca aj u mňa doma zaklopú na dvere a chcú nejaké veci riešiť," dodáva na záver.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM