Barbara Dallosová Rôzne Správy

Mesto s plánom ako upratať Kortínu: Stojiská strážené kamerami

Pred časom mesto zriadilo v problémovej lokalite hygienickú stanicu. Ďalší krok má riešiť pálčivý problém s odpadkami.

Ilustračný obrázok k článku Mesto s plánom ako upratať Kortínu: Stojiská strážené kamerami
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Ešte na májovom rokovaní žiarskych poslancov bolo v rámci tretej zmeny rozpočtu vyčlenených 40 000 eur na nové smetné koše v uliciach Žiaru a tiež 5 000 eur na vybudovanie nových odpadových stojísk v lokalite pod Kortínou. Zamykateľné stojiská na kontajnery fungujú v uliciach mesta už roky, v osade majú byť novinkou.

,,Dnes je stav taký, že obyvatelia nosia odpad do veľkokapacitných kontajnerov a tie sa odtiaľ následne vyvážajú. Naším cieľom je umožniť, aby sa aj na Kortíne dalo separovať. Za odpad tam obyvatelia platia tri eurá za rodinu na mesiac. To samozrejme nepokrýva všetky náklady a práve preto chceme, aby sa tam separovalo," uviedol vtedy primátor Peter Antal.

Tri stojiská s kamerami

Ako vyplýva s materiálov na nadchádzajúce zasadnutie Mestského zastupiteľstva (MsZ), mesto sa v súvislosti s projektom chce uchádzať o nenávratný finančný príspevok v rámci výzvy zameranej na investovanie do technickej vybavenosti v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít.

Projekt mesta rieši vybudovanie troch stojísk, konkrétne v lokalitách ROLVIS, Kortína – Žiarsky kanál a Kortína – Žarnovičania. Každé stojisko by podľa návrhu malo byť oplotené pletivom a zabezpečené kamerou.

Celkové náklady na projekt majú predstavovať 31 000 eur, z toho 95% má plynúť z eurofondov a štátneho rozpočtu a zvyšok z mestskej kasy.

Hygienická stanica už funguje

Jedným z riešení nevyhovujúcich podmienok v lokalite bolo i nedávne otvorenie hygienickej stanice. Jej dennodennú prevádzku mesto spustilo koncom apríla. Obyvatelia Kortíny tak majú majú k dispozícii sprchy, automatickú práčku a zdroj pitnej vody, ktorý na tomto mieste doposiaľ chýbal. Ľudia z osady môžu služby využívať za poplatok, platia nabíjacou kartou.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM