Barbara Dallosová Rôzne Správy

Strašiak na Etape má byť minulosťou: Chopia sa ho mladí umelci, FOTO

Na múr, ktorý lemuje aj časť obľúbenej oddychovej zóny, nie je veľmi pekný pohľad. Mesto prišlo s nápadom.

Ilustračný obrázok k článku Strašiak na Etape má byť minulosťou: Chopia sa ho mladí umelci, FOTO
5
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Múr, ktorý lemuje oddychovú zónu na Etape, čakajú zmeny. Na ploche betónovej plochy vidieť vyčíňanie vandalov a nepôsobí veľmi esteticky.

Výzva pre grafiťákov

Ako informovalo mesto Žiar nad Hronom, niekoľko metrov dlhý múr chce skrášliť a zároveň dať priestor mladým talentom.

,,Chceme, aby sa na tej betónovej ploche mohli realizovať mladí umelci – grafiťáci, ktorí ju budú môcť legálne posprejovať, vytvoriť na nej nejaké dielo. Nemáme určenú tému, no umelci nám to ešte predtým budú musieť odprezentovať, akú o tom majú predstavu. Keďže je to mestský verejný priestor a okrem toho v blízkosti oddychovej zóny, ktorú navštevujú deti, budeme dbať na to, aby boli motívy vhodné, aby neboli vulgárne, alebo aby nezobrazovali niečo, čo nie je v súlade s dobrými mravmi," priblížil vedúci Kancelárie primátora mesta Martin Baláž. Ako dodal, radnica bude o možnosti zapojiť sa do skrášlenia plochy včas informovať.

Zónu obklopia stromy

Okrem skrášlenia betónového múru plánuje mesto v priestoroch oddychovej zóny aj rozsiahlu výsadbu zelene. Žiarska samospráva sa úspešne uchádzala o grant od Nadácie VÚB s projektovým zámerom alejovej výsadby. V priestoroch oddychovej zóny tak má vyrásť 39 nových drevín. Tie budú plniť estetickú funkciu, no zároveň budú chrániť pred prachom a hlukom z blízkej miestnej komunikácie.

Športovisko na Etape je jednou z oddychových zón, ktoré v meste pribudli v uplynulých rokoch. Ďalšími sú medziblokový priestor na sídlisku Hviezdoška a dizajnový pavilón v centre mesta. Ako mesto avizovalo ešte pri otváraní prvej so stavieb, projekty majú byť celkom štyri. Štvrý

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM