Barbara Dallosová Rôzne Správy

Pri žiarskom sídlisku to pripomína smetisko: FOTO ako dôkaz

Obyvateľke žiarskeho sídliska sa na prechádzke naskytol smutný pohľad. Lokalitu dôverne poznajú aj mestskí policajti...

Ilustračný obrázok k článku Pri žiarskom sídlisku to pripomína smetisko: FOTO ako dôkaz
6
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Takzvaný Lutilský potok obmýva jednu stranu žiarskeho sídliska Pod vŕšky. Chodníček vedúci záhradkárskej oblasti je obľúbeným miestom pre bežcov, psíčkarov či rodiny s deťmi. S prichádzajúcim slnečným počasím si ho však obľúbila i mládež, ktorá sa na kúsku prírody pri sídlisku nespráva zrovna ukážkovo.

Smutný pohľad

,,Sme radi, že tu máme pri sídlisku aspoň kúsok prírody, ale aj tá je v hroznom stave a je na to naozaj smutný pohľad. Miestami je to tam ako na skládke. Kopec odpadkov, všade igelitky a to množstvo plastových fliaš, to už vyzerá pomaly, ako keby to tam niekto schválne vysypal," napísala nám do redakcie obyvateľka sídliska Miroslava. Ako dodáva Mirka, ide najmä o časť chodníka od panelákov po záhradky.

,,Pri tých záhradkách už vidno, že tam sa o to tí ľudia, ktorí tam majú chaty, starajú. Ale ten chodník potiaľ je v katastrofálnom stave. Neviem, kto má na starosti tieto lokality upratovať, ale malo by sa s tým niečo robiť," dodáva Mirka.

Policajti lokalitu poznajú

Ako pre Žiar24 uviedol vedúci Kancelárie primátora mesta Martin Baláž, mesto o problémoch v lokalite vie. Podľa jeho slov upratuje radnica lokalitu pravidelne a na vlastné náklady, odpad sa však stále hromadí.

,,V tejto časti je zvýšená hliadkovacia činnosť Mestskej polície, ale treba na rovinu povedať, že žiadna hliadka tam nemôže byť celú noc alebo 24 hodín. V prípade, že tam Mestská polícia vidí nejakú mládež, ktorá samozrejme neutečie hneď ako policajtov zbadá, tak ich legitimuje, či sa nejedná o mladistvých popíjajúcich alkohol a podobne," vysvetlil Baláž.

Veľké jarné upratovanie

Ako ďalej avizoval Baláž, ešte v tomto mesiaci plánuje radnica špeciálnu akciu zameranú na okolie Lutilského potoka i iné rizikové lokality.

,,Dohodli sme sa, že 11. apríla ideme robiť akciu, do ktorej zapojíme všetkých aktivačných pracovníkov, ktorí pracujú v meste v rôznych zložkách a nasadíme ich na veľké upratovanie problémových lokalít. Medzi nimi i na okolie Lutilského potoka. Naši pracovníci ešte vyhodnocujú, ktoré ďalšie lokality to budú. Väčšinou ide práve o dôsledky takéhoto zhromažďovania sa mladých ľudí, ktorí si kúpia nápoje v plastových fľašiach a tie tam potom nechávajú. Je nám ľúto, že sa obyvatelia mesta takýmto spôsobom správajú k prírode a k svojmu okoliu," priblížil Baláž.

Ako dodal, prvorado sa mesto sústredí na poriadok verejných priestranstiev v meste, aprílová akcia sa má zamerať na okrajové časti. V rámci akcie sa majú likvidovať aj drobné čierne skládky v blízkom okolí Žiaru.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM