Barbara Dallosová Rôzne Správy

Nepoučiteľní žiarski psíčkari: Niektorých neodradí ani pokuta

Domáci miláčik je radosť. Niektorí Žiarčania ale, zdá sa, zabúdajú, že aj zodpovednosť.

Ilustračný obrázok k článku Nepoučiteľní žiarski psíčkari: Niektorých neodradí ani pokuta
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

K chovu psa na území mesta sa viaže niekoľko povinností. Domáceho miláčika treba prihlásiť, platiť zaňho dať, upratovať po ňom extrementy na verejných priestranstvách a tiež zvážiť, kde ho pustiť a kde nepustiť z vôdzky. Hoci nad nedodržaním pravidiel visí hrozba pokuty, Mestská polícia (MsP) má s nezodpovednými psíčkarmi stále dosť práce.

Zodpovedný je ten, kto psa drží na vôdzke

Podľa platného Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o podmienkach držania psov na území mesta Žiar nad Hronom je povinnosťou psíčkara pri venčení dbať, aby sa zamedzilo znečisťovaniu budov, poškodzovaniu zelene (ohryzom častí drevín a pod.) a znečisťovaniu verejných priestranstiev.

Ak pes znečistí verejné priestranstvo výkalmi, je ten, kto psa vedie, povinný výkaly bezprostredne odstrániť. Na odstraňovanie exkrementov sú v uliciach mesta rozostavané špeciálne označané nádoby.

Niektorí psíčkari sú nepoučiteľní

Ako na ostatnom rokovaní žiarskych poslancov uviedol náčelník MsP Róbert Šiška, s oblasťou priestupkov na úseku chovu psov sa policajti stretávajú na dennom poriadku.

Najčastejším priestupkom na tomto úseku sú podľa Správy o činnosti MsP za minulý rok okrem neodstránenie exkrementov tiež vodenie psov bez vôdzky mimo priestorov určených k tomuto účelu či nevykonanie potrebných opatrení na zabránenie úteku psa z chovného priestoru.

Ako na rokovaní apeloval primátor Peter Antal, Žiarčania by sa mali naučiť vykonávať verejnú kontrolu aj medzi sebou. ,,Že človek napríklad upozorní psíčkara, že pes si urobí potrebu a on to neuprace, to je asi len ojedinelý prípad. Stále sa hovorí o Kortíne, ale bodrel je aj v meste, a tam si ho robia priamo ľudia, ktorí tam žijú. Musíme vymyslieť ako ľudí učiť ekologickému premýšľaniu," podotkol k téme.

Jednotkou sú stále prešľapy v parkovaní

Policajti sa v uplynulom roku stretávali s priestupkami rôzneho druhu. Ako vyplýva zo správy, najpočentejšou skupinou priestupkov boli priestupky v statickej doprave. Z 2 234 priestupkov celkom bolo až 1 251 (56%) práve z tejto kategórie.

Druhým najčastejším priestupkom bolo porušovanie Všeobecne záväzných nariadení (VZN). Za rok to bolo 401 prípadov. Najčastejšie šlo o VZN týkajúce sa požívania alkoholu, za ním nasledovalo spomínané nariadenie o chove psov a tretie najčastejšie porušované VZN bolo o odpadoch.

Tretím najväčším prehreškom Žiarčanov bolo podľa policajnej správy fajčenie. Priestupkov proti ochrane nefajčiarov riešili mestskí policajti celkom 376.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM