Rôzne Správy

Nový projekt cestovného ruchu: Jeho súčasťou je aj Šášovský hrad

Súčasťou akejsi cesty hradmi, ktoré kedysi strážili Pohronskú cestu, má byť aj Šášov nad Žiarom či neďaleký hrad Revište.

Ilustračný obrázok k článku Nový projekt cestovného ruchu: Jeho súčasťou je aj Šášovský hrad
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Nový projekt cestovného ruchu predstavili v uplynulých dňoch na pracovnom stretnutí vo Zvolene. Jeho názov je Pohronská hradná cesta a viesť má medzi Zvolenom a Hronským Beňadikom. Projekt je jedným z priorít Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a rieši ho v rámci svojej Rozvojovej agentúry v spolupráci s OOCR Gron a OOCR Stredné Slovensko.

Na hrady láka aj web

,,Za mimoriadne aktívnej účasti kolegov z ministerstva kultúry, BBSK, zástupcov samospráv z regiónu, odborníkov z Katedry histórie UMB v Banskej Bystrici, Katedry archeológie UKF v Nitre, Archeologického ústavu SAV v Nitre, dotknutých samospráv, stredných a vysokých škôl a ďalších inštitúcii, sme prediskutovali možnosť spolupráce pre tento produkt cestovného ruchu," uviedol predseda Komisie regionálneho rozvoja a cestovného ruchu Zastupiteľstva BBSK a vedúci výskumu na Pustom hrade Ján Beljak.

Na stretnutí sa zúčastnili aj zástupcovia občianskych združení, ktoré realizujú obnovu hradov Revište a Šášov a patria medzi tvorcov projektu. ,,Vďaka Ratiborovi Mazúrovi z Revišťa máme už dnes stránku www.pohronskehrady.sk, ktorá láka turistov na hrady v našom regióne," pripomenul Beljak.

Strážcovia Pohronskej cesty

Pohronská cesta sa v minulosti vo Zvolene križovala so známou severojužnou cestou Via Magna. Pri Pohronskej ceste stálo viacero hradov, ktoré mali strážnu funkciu. Patrili k nim napríklad Pustý hrad, Šášov či Revište.

Ešte pred samotným pracovným stretnutím k projektu Pohronskej hradnej cesty uviedli do života novú publikáciu s názvom Stredné Slovensko v stredoveku. Opisuje vývoj osídlenia regiónu pred udelením mestských privilégií mestu Zvolen. Kniha je zborníkom z odborného sympózia, ktoré sa uskutočnilo v septembri 2018 v Kráľovskej sále Zvolenského zámku ako sprievodné podujatie k výstave Dedičstvo Karola Veľkého. Publikácia je venovaná 775. výročiu obnovenia mestských privilégií mesta Zvolen.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM