Rôzne Správy

Miesto obecného úradu mali v obci vadiareň: Dôvod asi uhádnete

Svojrázna dedinka v našom regióne je známa najmä gajdošskou tradíciou. Pikošiek ale skrýva viac, napríklad tú o obecnom úrade...

Ilustračný obrázok k článku Miesto obecného úradu mali v obci vadiareň: Dôvod asi uhádnete
Zdroj: TASR

Neďaleko Novej Bane pod úpätím Pohronského Inovca sa nachádza nenápadná dedinka Veľká Lehota. Obec, ktorá má v súčasnosti približne 1070 obyvateľov, leží vo výške 600 metrov nad morom a obklopuje ju príroda, ktorá do tohto kraja prilákala nejedného chalupára.

Úrad postavili za žobračenky

V roku 1932 bola za tzv. žobračenky postavená budova bývalého obecného úradu. Obyvatelia, ktorí na jej stavbe pracovali, dostali ako odmenu žobračenku.

Zaujímavosťou je, že budova mala jednu väčšiu kanceláriu na úradovanie, ktorú miestni volali aj „vadiareň“, čo bolo jednoducho odvodené od toho, že pri riešení problémov sa nezriedka pohádali.

Vadiareň spadla pod snehom

V roku 2004 však pod ťarchou snehu strecha vadiarne spadla. Starostka Marta Šmondrková spomína, že to bolo krátko po jej nástupe do úradu. Obec bola v tom čase zadlžená, na krku mala exekúcie a finančná situácia bola neľahká. Aj napriek poisteniu budovy obec za túto nehodu nezískala žiadne peniaze, dôvodom malo byť to, že poistenie sa na takúto možnosť – poškodenie pod ťarchou snehu – nevzťahovalo. Dnes na mieste tejto budovy stojí nové spoločensko-kultúrne centrum, kde sídli aj obecný úrad a nachádza sa tu aj kultúrny dom.

Historicky najstaršou budovou v dedine je neogotický rímskokatolícky farský kostol sv. Martina, ktorý vznikol v roku 1809 prestavbou staršej barokovej kaplnky z roku 1780. Veľkej Lehote nemožno odoprieť, že je nábožnou dedinou. Pochádzajú z nej štyria kňazi a deväť rehoľných sestier.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM