Rôzne Správy

V neďalekej obci majú terapeutický domček: Funguje ako stroj času, FOTO

Stavitelia ľudového domčeka sa inšpirovali dobovými fotkami a málokto by spoznal, že vlastne ide o novostavbu... Nakuknite!

Ilustračný obrázok k článku V neďalekej obci majú terapeutický domček: Funguje ako stroj času, FOTO
3
Galéria
Zdroj: TASR

Nezisková organizácia Dominik, ktorá v obci Veľká Lehota (okres Žarnovica) prevádzkuje zariadenie pre seniorov a domov sociálnych služieb, využíva pri liečbe klientov tzv. reminiscenčnú terapiu. Ide o aktivizačnú liečbu, ktorá využíva zachovanú dlhodobú pamäť klienta a prostredníctvom jeho spomienok ho aktivizuje.

Oživovač spomienok

Pre účely terapie využíva zariadenie ľudový dom postavený podľa prvkov miestnej ľudovej architektúry.

,,Domček nám slúži na vykonávanie tzv. reminiscenčnej terapie. Naši klienti sú predovšetkým seniori a ľudia s demenciou. To znamená, že tie spomienky, ktoré majú, sú veľmi hodnotné a práve v tomto domčeku sa im vynárajú a chodia tam spomínať na témy, ako niekedy žili, čo zažili, aké bolo ich detstvo a podobne," priblížila riaditeľka zariadenia Erika Sučanská. Domček využívajú aj ako terapeutický nástroj v rámci animoterapie a chovajú v ňom ovce. Klienti ich navštevujú, trénujú si starostlivosť o ne a tiež mobilitu.

V sociálnych službách je podľa jej slov dôležité, aby mal klient možnosť opustiť uniformitu zariadenia, svoju izbu. Vo Veľkej Lehote to umožňuje práve ľudový dom, kde si seniori môžu pochutnať napríklad na teplom čaji, upiecť vlastný chlieb a zaspomínať si. Reminiscenčná terapia sa tu organizuje pravidelne každý štvrtok popoludní, v skupine pracuje najviac 12 seniorov.

Postavili ho podľa starých fotiek

Ľudový dom využíva zariadenie aj počas veľkých akcií, ktoré pravidelne organizuje. Jednou je pravá slovenská zabíjačka a druhou varenie slivkového lekváru. Podľa Sučanskej ide o akcie, ktoré spájajú zariadenie s rodinami klientov, takisto sú prístupné verejnosti.

Domček už na prvý pohľad verne kopíruje obydlia našich predkov, no aj napriek tomu ide o novú stavbu. Jeho stavitelia sa inšpirovali dobovými fotografiami, ktoré zachytávali miestnu architektúru. Ich autorom bol otec majiteľa zariadenia Františka Garaja.

Na dome je podľa Sučanskej zachovaných veľa prvkov tradičnej ľudovej architektúry. Steny sú udlapávané rukami, v pivnici je hlinená podlaha, strechu pokrýva drevená škridla. Vyhrievanie je zabezpečené dvoma pecami, jedna z nich sa používa aj na pečenie chleba. Nábytok v interiéri podarovali zariadeniu ľudia z dediny a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM