Barbara Dallosová Rôzne Správy

Hliadkari v žiarskych uliciach: Radnica chce opäť zaviesť predĺženú ruku mestskej polície

Pomáhať dohliadať na poriadok v meste by podľa zámeru malo osem ľudí. V súvislosti s hliadkami sa skloňuje najmä lokalita Pod Kortínou.

Ilustračný obrázok k článku Hliadkari v žiarskych uliciach: Radnica chce opäť zaviesť predĺženú ruku mestskej polície
Zdroj: TASR

Projekt Občianskych hliadok v Žiari nad Hronom už raz spustený bol. Fungoval desať mesiacov a prácu poskytol šiestim ľuďom. Na ostatnom rokovaní (26.6.) Mestského zastupiteľstva (MsZ) žiarski poslanci odklepli nový zámer projektu s názvom Miestna občianska poriadková služba (MOPS). Mesto sa chce v súvislosti s projektom uchádzať o nenávratný finančný príspevok.

Pilotný projekt sa osvedčil, chcelo to však trpezlivosť

Ako objasňuje zámer, cieľom projektu je využitie hliadok v meste na podporu komunitného rozvoja, na posilnenie miestneho aktivizmu, na zníženie páchania protispoločenských konaní, na udržiavanie verejného poriadku a štandardnej kvality životného prostredia v lokalitách, v ktorých žijú obyvatelia marginalizovaných rómskych komunít.

Ako pri predkladaní zámeru uviedol projektový manažér Pavel Mužík výhodou v praxi je, keď sú členovia hliadok z prostredia, v akom budú zasahovať. ,,Je dobré, keď sú uchádzači priamo z komunity, kde budú pracovať. V tomto prípade budú pravdepodobne uchádzači z rómskej komunity uprednostňovaní," vysvetlil.

Poriadková služba má mať osem členov, teda o dvoch viac, než tomu bolo pri predchádzajúcom projekte. Dlhšia je i jeho doba trvania, a to tri roky. Na rokovaní poslancov viackrát zaznelo že hliadky boli prínosom, ako však uvádza materiál, kým členovia hliadok získali návyky, chvíľu to trvalo.

,,Zaradenie a manažment 6 ľudí, ktorí predtým nikde a nikdy nepracovali, do bežného pracovného života nebolo vôbec jednoduché. Náčelník MsP, pod ktorého členovia hliadok organizačne patrili, musel od začiatku riešiť porušenia aj tých najzákladnejších pravidiel pracovného poriadku (pravidelná a včasná dochádzka do zamestnania, schopnosť pracovať v kolektíve, dodržiavať prac. poriadok a disciplínu, a pod.)," pojednáva materiál o neľahkých začiatkoch.

Rozhodne sa v auguste

Podľa materiálu k rokovaniu činia celkové náklady projektu vyše 200 000 eur, z toho 95% má tvoriť nenávratný príspevok a zvyšok doplatí mesto z vlastných zdrojov.

,,Predpokladáme, že projekt, v prípade jeho podporenia Riadiacim orgánom, ktorým je Ministerstvo vnútra SR, sa bude realizovať od jesene 2017 do roku 2020, pričom dĺžka trvania projektu je výzvou stanovená na 36 mesiacov. V tomto neinvestičnom projekte nebude potrebné realizovať verejné obstarávanie," uvádza sa v zámere s tým, že vyhodnotenie žiadosti by malo byť známe približne v polovici augusta 2017.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM