Barbara Dallosová Správy

Gelien, Kravec, Henžel: Ako krízové opatrenia zasiahli naše obce

Opatrenia neustále pribúdajú a slovo koronavírus počujeme mnohokrát denne. Zaujímalo nás, ako tieto pohnuté časy prežívajú malé obce, kde sa pozná prakticky každý s každým.

Ilustračný obrázok k článku Gelien, Kravec, Henžel: Ako krízové opatrenia zasiahli naše obce
Zdroj: Dnes24.sk

Opatrenia súvisiace s novým koronavírusom pribúdajú a dotkli sa už každej oblasti bežného života. Život v mestách sa spomalil. Nás zaujímalo, ako to vyzerá v menších obciach v okolí Žiaru nad Hronom. Aké opatrenia robia dediny? Sú ich obyvatelia disciplinovaní? Stíhajú miestne obchody dopĺňať zásoby potravín? Pýtali sme sa starostov.

Horská dedinka problémy nehlási

Horská dedinka Nevoľné, ako hovorí sám jej starosta, je tak trochu od ruky. So zásobovaním ale zatiaľ problém nemá a ľudia sa vraj na nedostatok nesťažujú. Nevoľné tiež patrí medzi obce, kde rúškami obyvateľov vybavila priamo samospráva.

,,My sme ako obec rozdali minulý týždeň rúška všetkým obyvateľom, vyrábali sme ich sami. Ľudia sa zdržiavajú doma, sú zodpovední. Ja myslím, že my to zvládame veľmi dobre," hovorí starosta Štefan Henžel.

Obecný úrad podľa Henžela funguje, obec však vyzýva obyvateľov, aby záležitosti vybavovali radšej mailom či telefonicky.

Rúška dostali všetci

Podľa starostu Slaskej Daniela Geliena sa situácia so zásobovaním potravinami v obci zlepšila. ,,Vlastník obchodu si uvedomil, že treba zásoby dopĺňať v rýchlejšom slede a v tomto smere neevidujeme problémy," vysvetľuje.

K nariadeniam vlády pridala obecná samospráva aj vlastné opatrenia. V Slaskej zatvorili mini fitnes centrum a upravili chod obecného úradu. Ten síce funguje v plnej prevádzke osem hodín denne, no je zamknutý a len otvára sa len na požiadanie. Aj tu samospráva nabáda obyvateľov, aby čo najviac agendy vybavili elektronicky.

,,Napríklad aj poplatok za žetóny za smeti. Chceme, aby ho obyvatelia zaplatili na účet obce a žetóny si nájdu od nás v poštovej schránke pri dome," konkretizuje Gelien.

Obec tiež vybavila svojich obyvateľov rúškami. ,,My sme zakúpili rúška pre každého jedného občana nevynímajúc žiadnu vekovú skupinu, čiže od malých detí po seniorov. Prvú várku sme rozdali cez víkend a druhú, podľa toho, ako nám príde, rozdáme do konca tohto týždňa. Rúška v plnej výške hradí obec, poskytujeme ich zadarmo. Ide o bavlnené rúška, ktoré sa dajú prať a žehliť a teda opakovane použiť," dodáva Gelien.

Rukavice pri vstupe do obchodu

Aj starosta Trnavej Hory Pavel Kravec tvrdí, že s potravinami problém nie je. Pri ich nákupe sa majú obyvatelia chrániť, obec im k tomu pomáha poskytnutím ochranných pomôcok.

,,Pri dverách do obchodu sú jednorazové rukavice, ktoré si musia zákazníci pri vstupe navliecť. Vo vestibule je kôš, kam ich potom po použití vyhodia," vysvetľuje Kravec.

Podľa jeho slov sú si obyvatelia Trnavej Hory vedomí, že situácia je vážna: ,,Sledoval som v uplynulých dňoch ľudí, ktorí zodpovedne nosili rúška, na ulici, v aute, kdekoľvek. Teraz je to už poivnné, avšak doposiaľ nebolo."

Chod obecného úradu je podobný ako v ostatných obciach. Pracovná doba je skrátená na štyri hodiny denne a obec vyzýva ľudí, aby poplatky a dane uhradili prevodom, poštovou poukážkou, alebo aby ich úhradu odložili.

Obec vykonala tiež dezifekciu obecného úradu, domu smútku či priestoru pred poštou (tu sídli obchod s potravinami). Rúška zatiaľ samospráva obyvateľom Trnavej Hory nedistribuovala, táto téma má byť ale jedným z bodov stredajšieho zasadnutia krízového štábu.

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte Facebook Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM