Rôzne Správy

Dobré správy pre Kremnicu: Mestečko láka čoraz viac turistov

Štatistiky ukazujú, že do mesta medzi hradbami prichádza čoraz viac turistov. Prichádzajú domáci, ale napríklad aj Nemci, Holanďania či Francúzi.

Ilustračný obrázok k článku Dobré správy pre Kremnicu: Mestečko láka čoraz viac turistov
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Do Kremnice prichádza čoraz viac turistov. Potvrdzujú to štatistiky vývoja počtu prenocovaní, návštevnosti kultúrneho a informačného centra (KIC), ale aj návštevnosti niektorých expozícií v meste. Riaditeľka KIC Zuzana Tileschová vo vyhodnotení Koncepcie cestovného ruchu na rok 2018, ktorým sa budú vo štvrtok zaoberať mestskí poslanci, konštatuje, že vývoj návštevnosti mesta má pozitívny trend.

,,Pozitívny je vývoj počtu prenocovaní, ktorý sa v minulom roku oproti roku 2016 zvýšil takmer o 14 percent. Oproti roku 2017 sa počet prenocovaní zvýšil viac ako o 11 percent," uviedla Tileschová.

Nárast počtu návštevníkov evidujú podľa správy aj v KIC, Tileschová však upozorňuje na to, že návštevnosť informačného centra nezodpovedá návštevnosti mesta.

Od roku 2013 jeho návštevnosť každý rok viac alebo menej intenzívne rastie. ,,Percentuálny nárast v roku 2018 oproti roku 2014 je o osem percent, oproti roku 2017 sa počet návštevníkov zvýšil zanedbateľne. Zaujímavé je, že aj počas uzatvorenej cesty na Kremnické Bane v rokoch 2016 a 2017 návštevnosť KIC rástla," konštatovala jeho riaditeľka.

Štatistiky ukázali aj rôznorodú štruktúru turistov počas hlavnej sezóny. Kým v júni prevažujú organizované skupiny, v mesiacoch júl a august prevláda podľa Tileschovej individuálna turistika. Počas zimnej sezóny je zase zvýšený záujem o ubytovanie, stravu a služby na neďalekej Skalke.

Percento zahraničných návštevníkov sa líši podľa sezóny. Najviac ich prichádza v mesiacoch júl a august. Zo zahraničných turistov prevládajú najmä Česi, Poliaci, Nemci a Maďari. Podľa Tileschovej sa objavujú aj Holanďania, Francúzi a po anglicky hovoriaci turisti.

Ako ďalej Tileschová konštatuje v správe, zvýšenú návštevnosť oproti predchádzajúcim rokom zaznamenali vlani aj banské múzeum, Múzeum mincí a medailí či kremnická mincovňa.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM