Barbara Dallosová Rôzne Správy

Balkónový boom v Žiari: Ako to celé funguje? FOTO

Trend pristavovať balkóny k bytom, ktoré ich nemajú, v Žiari nad Hronom silnie. Stačí sa prejsť pár ulicami...

Ilustračný obrázok k článku Balkónový boom v Žiari: Ako to celé funguje?  FOTO
4
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Na bytovkách v mnohých žiarskych uliciach za ostatné mesiace pribudli, alebo práve pribúdajú balkóny. Ide zväčša o byty, ktoré nikdy predtým balkóny ani loggie nemali.

Žiarčania majú záujem

Podľa Júliusa Malého zo spoločnosti Bytspol, ktorá spravuje bytové domy, je o prístavbu balkónov v meste záujem.

,,Je po tom veľký dopyt. Na mnohých domoch sa prístavba balkónov už realizuje, na ďalších to práve zvažujú. Veľa domov v Žiari si v posledných rokoch menilo okná a bytovky sa zatepľovali. Nejaké z tých úverov sa už splatili a toto je ďalší spôsob, ako tým bytom pridať na hodnote," vysvetľuje Malý, ktorý je zároveň predsedom bytového spoločenstva.

Výstavbe balkónov na už existujúcich bytových domoch predchádza stavebné povolenie. Ako uviedol vedúci Kancelárie primátora mesta Martin Baláž, za roky 2014 až 2017 bolo k balkónom vydaných vyše 20 stavebných povolení.

Podmienky

Vydanie stavebného povolenia má, pochopiteľne, svoje podmienky. A to nielen statické, ale i estetické.

,,Podmienky, týkajúce sa výstavby balkónov na existujúcich bytových domoch, ktoré by mali byť rešpektované pri návrhu nových balkónov, sú dané jednak statickými vlastnosťami budovy a navrhovanej konštrukcie, čo musí byť doložené statickým posudkom a jednak musia spĺňať podmienky na primerané architektonické riešenie, zodpovedajúce charakteru prostredia, v ktorom je stavba umiestnená, tak, ako to vyplýva z vyhlášky," priblížil Baláž.

Ako pokračoval, splnenie týchto podmienok skúma stavebný úrad, pričom ako podklad slúži stanovisko, ktoré vydáva mesto (oddelenie územného plánovania). V tom zároveň určuje, či navrhovaná stavba je alebo nie je v súlade s územnoplánovacou dokumentáciou­ mesta.

Ľudia v bytovke sa musia dohodnúť

Prvým krokom celého procesu je však dohoda obyvateľov. Keďže výstavba balkónu podlieha istým podmienkam, nemôže si ho dať pristaviť ktokoľvek a kdekoľvek. Podľa Júliusa Malého je síce záujem veľký, dospieť k dohode je ale v niektorých prípadoch ťažké.

,,Samozrejme, treba aby sa v tom dome ľudia dohodli, keďže mesto má na to svoj regulatív a pri výstavbe balkónov sa musí zachovať nejaká symetria, aby to nebolo rušivé. Potom niekedy nastáva komplikovaná situácia, keďže nemôžeme nútiť niekoho, kto balkón nechce, aby si ho dal spraviť, a naopak. Ľudia sa jednoducho musia dohodnúť," dodáva Malý.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM