Barbara Dallosová Správy

Žiarsky štadión sa začína črtať: V parku vyrástli obrie tribúny, FOTO

Štadión, ktorý si ešte pamätal spartakiády, mizne Žiarčanom pred očami. Hrať by sa na novom trávniku mohlo už v lete.

Ilustračný obrázok k článku Žiarsky štadión sa začína črtať: V parku vyrástli obrie tribúny, FOTO
9
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Futbalový štadión v Parku Štefana Moysesa prechádza rekonštrukciou už niekoľko mesiacov. Zo starého športoviska, ktoré si ešte pamätá spartakiády, má vzniknúť moderný štadión, kde sa opäť bude hrať II. liga.

Nové tribúny stoja

Jedným z najvýraznejších prvkov sú dve dlhé tribúny, ktoré nahradili pôvodné oválne hľadisko. Ako vysvetlil Igor Rozenberg z Technických služieb, ktoré práce realizujú, jedna je dlhá 61,5 metra a druhá rovných sto metrov.

,,Už je potrebné na ne domontovať len zábradlie a sedadlá. Vzhľadom na to, že momentálne riešime bezpečnostné veci, ako požiarny únikový východ na menšej tribúne, tak tam ešte pribudnú aj dve schodiská. Ešte pracujeme na výstupných zábradliach a predpokladáme, že do konca marca by mali byť tribúny kompletne hotové," priblížil riaditeľ mestskej eseročky.

Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Jedným z ďalších krokov má byť hracia plocha, teda položenie trávnika a obrubníkov. Ako vysvetlil Rozenberg, pre tieto práce musí byť dôkladne vyschnutý povrch, pracovníci teda čakajú na vhodné podmienky. Pätky na hlavné osvetlenie ihriska sú už osadené a momentálne sa spúšťa výroba oceľových stožiarov na druhý typ osvetlenia. Osvetlenie zabezpečuje sponzor, spoločnosť Remeslo.

Plány s otváračkou

Rekonštrukciou prechádza aj hlavná budova s tribúnou. Hrubá stavba je podľa slov Rozenberga hotová a na 90 percent je v nej vyriešená už i elektrina.

,,Budovu zvnútra nestierkujeme, zvolili sme si inú povrchovú úpravu. Tam sa vlastne spája stará časť s novou, pričom v tej starej sú výrazne krivé steny. Obe časti teda prekrývame sadrokartónom, pretože na starých omietkach by sa to nedalo spraviť tak, aby nerovnosti nebolo vidno. Vnútri by teda ani nemalo byť vidieť, že je to stará budova," opísal Rozenberg.

Oficiálny termín dokončenia po dohode so Slovenským futbalovým zväzom (SFZ) je 30.6.2017. Na vynovenom štadióne by teda mohla odštartovať jesenná časť. Ako naznačil Rozenberg, mesto sa pohráva aj s nápadom spojiť otvárací ceremoniál s júnovými Majstrovstvami Česka a Slovenska v cestnej cyklistike, ktoré bude hostiť.

Byť náhradníkom sa oplatilo

O rekonštrukcii futbalového štadióna sa v meste diskutovalo roky. Ešte na jeseň v roku 2015 oznámila žiarska radnica, že do mesta na tento účel pritečú peniaze, ktoré mali pôvodne skončiť na Orave. V štátnom programe na obnovu futbalových štadiónov bol Žiar nad Hronom náhradníkom a dotáciu od SFZ dostal po tom, čo ju odmietlo mesto Dolný Kubín.

V roku 2016 začali prvé búracie práce. Technické služby pri rekonštrukcii hľadali využitie aj pre nepotrebný materiál. Viac ako 1000 kubických metrov zeminy zo stavby bolo použitých na výstavbu pumptrackovej dráhy pri sídlisku Hviezdoška.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM