Správy

Vzniklo TISÍC unikátnych medailónov: Uchovávajú spomienku na požiarom zničený KLENOT

Zakúpením medailónu získajú záujemcovia nielen vzácny artefakt, ale zároveň prispejú k obnove a zachovaniu historického objektu Berggericht, postihnutého minuloročným ničivým požiarom.

Ilustračný obrázok k článku Vzniklo TISÍC unikátnych medailónov: Uchovávajú spomienku na požiarom zničený KLENOT
22
Galéria

Slovenské banské múzeum (SBM) v Banskej Štiavnici spúšťa predaj limitovanej edície medených medailónov, ktoré boli vyrobené z autentickej medenej strechy historického objektu Berggericht, postihnutého minuloročným ničivým požiarom.

Artefakt, ktorý pomáha

„Zničená medená strecha, poznačená sadzou z požiaru, bola premenená na 1000 kusov unikátnych medailónov, ktoré teraz ponúkame verejnosti. Tieto medailóny v sebe uchovávajú časť autentického príbehu Banskej Štiavnice a sú aj hmatateľným spojením s bohatou minulosťou budovy,“ informovala Martina Kminiaková zo SBM.

Ako ďalej dodala, zakúpením medailónu získajú záujemcovia nielen vzácny a unikátny artefakt, ale zároveň prispejú k obnove a zachovaniu Berggerichtu pre budúce generácie. Medailóny si od 15. marca 2024 záujemcovia budú môcť zakúpiť v expozíciách banskoštiavnic­kého múzea.

Berggericht slúžil v rokoch 1792 – 1854 ako banský súd, ktorý rozhodoval o právnych záležitostiach týkajúcich sa baníctva, banských práv a sporov medzi baníkmi a baníckymi podnikmi. Od roku 1860 využívala objekt Banícka akadémia. V budove sa nachádzali posluchárne, knižnica, mineralogické zbierky, ale aj byt profesora geológie a mineralógie. Pred požiarom bola v budove situovaná mineralogická expozícia SBM, antikvariát aj informačná kancelária.

Zábery z ničivého požiaru nájdete v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Desivé zábery na Banskú Štiavnicu
22
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM