Správy

Pýcha Horehronia je v OHROZENÍ: Pre lykožrútovú KALAMITU avizuje minister zvýšenú ŤAŽBU

Podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richarda Takáča (Smer-SD) sa jeho rezort s roky neriešenou kalamitou na Horehroní začal okamžite zaoberať.

Ilustračný obrázok k článku Pýcha Horehronia je v OHROZENÍ: Pre lykožrútovú KALAMITU avizuje minister zvýšenú ŤAŽBU
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Čiernobalocké lesy, ktoré boli vždy pýchou horehronského regiónu, sú v kritickom stave. Územie s rozlohou približne 15-tisíc hektárov čelí podkôrnikovej kalamite. Po sanácii územia reálne zostane asi tisíc hektárov súvislých holín. Konštatoval to v pondelok vo Vydrovskej doline v Čiernom Balogu generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Tibor Menyhart.

Milióny kubíkov v ohrození

„V súčasnosti sme na stave 500-tisíc kubíkov kalamitného dreva, s tým, že na tento rok je úplne reálne, že to možno pôjde až k miliónu kubíkov. Jediný účinný a efektívny spôsob boja proti lykožrútovej kalamite je vyťaženie suchého alebo napadnutého dreva, ktoré treba v čo najrýchlejšom čase dostať von z lesa. Potom môžeme pristúpiť k jeho obnove, revitalizácii,“ zdôraznil Menyhart.

Podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richarda Takáča (Smer-SD) sa jeho rezort s roky neriešenou kalamitou na Horehroní začal okamžite zaoberať. „Ešte v roku 2021 bol počiatočný stav okolo 64-tisíc kubíkov kalamity, z roka na rok sa situácia zhoršovala. Predchádzajúce vlády však za 3,5 roka situáciu neriešili, až sme sa dostali do aktuálneho stavu. Pokiaľ nedôjde k rýchlym riešeniam, v ohrození je zhruba desať miliónov kubíkov porastov v tejto lokalite,“ upozornil Takáč.

Viac o riešení situácie na Horehroní sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM