Jakub Forgács Správy

Takto ste Lučenec ešte nevideli: Unikátna MAKETA zobrazuje mesto v roku 1907, FOTO

Autormi jedinečnej makety sú Renáta a Ján Fuksovci z Lučenca. Vytvorili ju „zhmotnením“ dobových pohľadníc a fotografií.

Ilustračný obrázok k článku Takto ste Lučenec ešte nevideli: Unikátna MAKETA zobrazuje mesto v roku 1907, FOTO
6
Galéria
Zdroj: Mesto Lučenec

Lučenec pripravuje slávnostné otvorenie jedinečnej makety zobrazujúcej mesto Lučenec v roku 1907. „Slávnostne otvorenie sa uskutoční v sobotu 14. mája 2022 o 18,30 hod., v budove bývalej hasičskej zbrojnice, ul. Dr. Herza 3, 984 01 Lučenec,“ uviedol Andrej Barančok, hovorca mesta Lučenec.

Trojrozmerná maketa

„Rok 1907 pripomína obdobie Lučenca, kedy vznikla uličná sieť, ktorá je viac menej zachovaná do súčasnosti. Vybudovala sa a zmodernizovala infraštruktúra ako kanalizácia, dláždilo sa, realizovalo sa osvetlenie, profilovali sa chodníky a ulice, uplatňovali sa nové, na tú dobu moderné prvky,“ spomenula Alexandra Pivková, primátorka mesta Lučenec:

Pohľad na historickú časť mesta Lučenec v tomto období zobrazuje trojrozmerná maketa v mierke 1:100.

Zhmotnenie pohľadníc a fotografií

„Autormi sú Renáta a Ján Fuksovci z Lučenca. Samotnú maketu autori vytvorili „zhmotnením“ dobových pohľadníc a fotografií. Na určenie polôh a rozmerov niektorých dnes už neexistujúcich budov použili staré mapy. Rozmery súčasných budov, ktoré už existovali v roku 1907, získali priamym meraním a pomocou satelitných snímok, dostupných na internete,“ pokračoval Barančok so slovami, že farby jednotlivých budov boli zvolené na základe umeleckej predstavivosti, pretože farebné dobové pohľadnice nie sú hodnoverným dokladom (pohľadnice boli kolorované ručne a často podľa vkusu jednotlivých výtvarníkov).

„Vytypovaných sedem samostatných objektov nachádzajúcich sa mimo zobrazeného historického centra mesta je umiestnených v samostatných vitrínach. Maketa svojou trojrozmernou vizualizáciou slúži na dotvorenie obrazu minulosti doteraz známeho iba z pohľadníc a fotografií,“ spomenul hovorca so slovami, že návštevník si po prehliadke makety môže sám, osobne porovnať jednotlivé videné objekty s reálnou prechádzkou mestom a vnímaním jeho atmosféry.

Unikátnu maketu si môžete pozrieť na záberoch v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Jedinečná maketa zobrazuje Lučenec v roku 1907
6
Galéria
Zdroj: Mesto Lučenec
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM