Správy

Práce na Ružinej pokračujú: Kedy by mohla byť opäť napustená na maximum? FOTO

V prípade, že by nádrž neopravovali, hrozilo by, že vodná stavba by nebola funkčná a prevádzkyschopná.

Ilustračný obrázok k článku Práce na Ružinej pokračujú: Kedy by mohla byť opäť napustená na maximum? FOTO
Zdroj: TASR/Silvia Tannhauserová

Po úplnom vypustení vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese pokračujú práce na jej rekonštrukcii v podzemí. Patria sem napríklad výmena ventilov a kovových prvkov strojovne či výmena elektroinštalácie. Súčasťou je aj výmena uzáverov dnových výpustov a mreží na výtoku.

Kedy ju napustia?

„Pre opravu týchto objektov bolo nevyhnutné úplné vypustenie nádrže. Po tomto sa môže začať jej opätovné napúšťanie. Predpoklad je mesiac máj až jún tohto roka,“ uviedol ňhovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

Ako dodal, ostatné práce budú pokračovať aj počas napúšťania.

„Presnejší termín dokončenia prác nie je možné určiť, závisieť to bude predovšetkým od náročnosti a priebehu prác. Napustenie po maximálnu prevádzkovú hladinu sa predpokladá za 1,5 až 2 roky. Využívanie vodnej stavby pre rekreáciu si nevyžaduje maximálnu prevádzkovú hladinu,“ spresnil. Dosiahnutie maximálnej prevádzkovej hladiny bude závisieť od hydrologických podmienok, v priemerných podmienkach to však podľa neho trvá približne dva roky.

Hovorca tiež poznamenal, že doteraz je hotový nový vlnolam na hrádzi aj s osadením nového zábradlia. Opravené sú aj betónové a kovové častí lievika a aj oporný múr na pravej strane nádrže. Pracovníci majú za sebou aj výkopové práce na uloženie osvetlenia a kamerového systému.

Na desiatky rokov

„Snahou správcu vodnej nádrže Ružiná je, aby boli vymenené alebo opravené všetky komponenty vodného diela. Aby bola doba bezporuchovej prevádzky čo najdlhšia, dielo spĺňalo vysoké kritéria bezpečnej prevádzky, ako aj jeho ovládania,“ podotkol Bocák.

„Veríme, že vodná stavba bude aj naďalej plniť svoj účel minimálne ďalších 45 rokov bez potrebných väčších opráv,“ doplnil s tým, že zmysle zmluvy o dielo by oprava objektov vodnej stavby mala byť ukončená do februára 2022.

„Nádrž zostane aj po oprave vo svojej pôvodnej objektovej skladbe, bez zmeny parametrov jednotlivých objektov. Jednotlivé objekty vodného diela budú obnovené, vymenené alebo sanované. Rozsahom je možné práce považovať za generálnu opravu vodnej stavby,“ zhrnul.

Za milióny eur

V prípade, že by nádrž neopravovali, hrozilo by, že vodná stavba by nebola funkčná a prevádzkyschopná.

„Bolo by potrebné jej vypustenie z dôvodu ohrozenia bezpečnosti priehrady, ako aj územia pod priehradou,“ vysvetlil Bocák a informoval, že náklady na opravy v zmysle zmluvy o dielo predstavujú sumu 2,608 milióna eur bez DPH.

Vodnú stavbu Ružiná vybudovali v období rokov 1969 až 1973, do trvalej prevádzky ju uviedli v roku 1974. Cieľom vodnej stavby s rozlohou 170 hektárov a celkovým objemom viac ako 15 miliónov kubických metrov je sploštenie povodňovej vlny a vyrovnávanie nerovnomerných prietokov v Budinskom a Krivánskom potoku. Postavili ju aj pre akumuláciu vody pre zabezpečenie povrchovej vody pre priemysel a poľnohospodárstvo či využitie hydroenergetického potenciálu v malej vodnej elektrárni. Vodná nádrž tiež slúži na rekreáciu a rybárstvo.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM