Eliška Šándorová Správy

Attila Agócs má s Fiľakovom veľké investičné plány, ľudia by mali nájsť aj viac práce

Staronový primátor Fiľakova má pred sebou ďalšie volebné obdobie. V rozhovore prezradil čo čaká mesto v najbližších rokoch.

Ilustračný obrázok k článku Attila Agócs má s Fiľakovom veľké investičné plány, ľudia by mali nájsť aj viac práce
5
Galéria
Zdroj: FB A. Agócs

Na pozícii primátora ostávate ďalšie štyri roky. Čo ste v predchádzajúcich rokoch nestihli a chcete určite dokončiť?

Spomeniem dva investičné projekty. Jedným je výstavba mestskej tržnice, ktorú dokončíme na jar budúceho roka. Druhým je projekt revitalizácie podhradia, ktorý znovu obstarávame. Realizácia by mala prebehnúť do konca roka 2019.

V akej finančnej kondícii je Fiľakovo a ktorá oblasť by mala „zhltnúť“ najviac investícií na najbližšie roky?

Fiľakovo je teraz v dobrej kondícii, je priemerne zadĺžené. Doposiaľ sa v tejto oblasti mesto správalo dosť konzervatívne, čo išlo na úkor investičných projektov. Toto sa nám podarilo prelomiť. Peniaze z európskych fondov sme doplnili úverom, čím sa mesto dostalo na súčasnú úroveň zadĺženosti.

Čo sa týka investícií, bude to pravdepodobne projekt „brownfieldov“, teda revitalizácie časti priemyselnej zóny. Ide o kľúčový projekt, v rámci ktorého by malo byť, v prípade jeho úspešnosti, do rozvoja priemyslu investovaných približne dva milióny eur.

V najnovšom rebríčku transparentnosti skončilo mesto na 14. mieste, čo je najvyššie umiestnenie spomedzi samospráv v širšom regióne. Za čo tomu vďačíte?

Už na začiatku predošlého volebného obdobia sme deklarovali zvýšenie transparentnosti a otvorenejšiu komunikáciu s verejnosťou. Aj preto sme zobrali hodnotenie TIS vážne a zamerali sme sa na odstránenie vytknutých nedostatkov. Za tohtoročným úspechom mesta sa skrýva systematická práca, predovšetkým s mestskou stránkou. Zaviedli sme nové princípy, ktoré u nás chýbali.

Spomedzi posledných zmien je to predovšetkým zavedenie troch etických kódexov – pre volených predstaviteľov samosprávy, zamestnancov mesta a jeho organizácií a tiež redakčnej rady mestských novín.

Ďalej vytvorenie mechanizmu na nahlasovanie protispoločenského konania funkcionárov a zamestnancov mesta a jeho organizácií. Za posledný rok sme tiež sprehľadnili a doplnili informácie o mestských poslancoch, výberových konaniach, mestských bytoch a ich prideľovaní, doplnil sa zoznam evidovaných psov a mnoho ďalšieho.

Ktoré projekty mesta patria medzi priority?

Sú nimi už spomínané projekty. Prvou oblasťou je revitalizácia hradu a jeho okolia, na úrovniach záchrany národnej kultúrnej pamiatky i rozvoja cestovného ruchu. Druhou oblasťou je rozvoj priemyslu cez projekt brownfieldov. Treťou je sociálna oblasť, predovšetkým plán vybudovať v meste denný stacionár. Ešte stále však nie je vyhlásená ostrá výzva, takže je to skôr hudbou budúcnosti.

Okres Lučenec patrí roky do zoznamu najmenej rozvinutých. Ľudí najviac „trápi“ zamestnanie. Črtajú sa nejaké nové pracovné miesta či investori vo Fiľakove a okolí?

V tomto roku zmenila fabrika Festap majiteľov, takže tam očakávame vznik nových pracovných miest. Z našej strany rátame po dokončení projektu v priemyselnej zóne a etablovaní sa investora s vytvorením minimálne 50 pracovných mi­est.

Ďalej, ak by sa nám podarilo vytvoriť nami plánovaný sociálny podnik, napríklad so stavebným zameraním, tak tam by vzniklo tiež minimálne 10 pracovných mi­est.

Ako strávite vianočné sviatky? Aké predsavzatia máte ako primátor pre mesto?

Vianoce strávim tradične, v kruhu najbližšej rodiny. S manželkou a deťmi mávame spoločnú večeru s mojimi rodičmi, raz u nás a raz u nich. Čo sa týka mojich predsavzatí, v súkromnej sfére chcem určite tráviť viac času s rodinou, viac čítať a športovať. V pracovnej sfére chcem byť, samozrejme, čo najlepším primátorom pre všetkých Fiľakovčanov.

Foto: FB A. Agócs

Primátor Fiľakova A. Agócs
5
Galéria
Zdroj: FB A. Agócs
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM