Jakub Forgács Rôzne Správy

S dvojkrížom a čarovným výhľadom: Miesto v srdci Slovenska, ktoré pozná len málokto, FOTO

Na túru sa rozhodne oplatí vybrať aj v zime. Okolie Banskej Bystrice ponúka mnohé prírodné krásy, pričom viaceré sú málo prebádané aj domácimi.

Ilustračný obrázok k článku S dvojkrížom a čarovným výhľadom: Miesto v srdci Slovenska, ktoré pozná len málokto, FOTO
11
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Zima prednedávnom udrela v plnej sile a po snežení a veternom počasí prišli mrazivé no slnečné dni. Aj to mnohých láka do prírody. My sme sa vybrali na miesto s čarovným výhľadom pri Banskej Bystrici.

S výhľadom i dvojkrížom

Neďaleko krajského mesta sa nachádza neveľká obec Riečka. Práve nad ňou sa nachádza čarovný výhľad s dvojkrížom (GPS: 48.7687872N, 19.0616564E). Dovidíte odtiaľto nielen na obec, ale aj vzdialenú Banskú Bystricu.

V cieli cesty, na dvojkríži, nájdu turisti aj povzbudivé slová: „Postoj pútnik, načerpaj aj tu silu, keď pohľadom hladíš túto krásnu slovenskú krajinu. Dedina Riečka pod tebou tu leží, nech tento slovenský kríž chráni i tvoje kroky, nielen dnes, ale i po nasledovné roky.“ Nechýbajú však ani slová Andreja Kmeťa: „Národ môj, chráň si svoju dušu, lebo v nej Ti dala príroda všetko krásne, čo máš. Opatruj si v srdci svoje tradície, lebo oni ti boli dané do vienka, aby si nezahynul.“

Ako sa sem dostať?

Dostať sa sem v zime nemusí byť vôbec jednoduché, hlavne pre množstvo snehu. Ak sa sem však rozhodnete vyraziť, oplatí sa vás ísť práve po zelenej turistickej značke, ktorá vedie z Riečanskeho sedla na Kordíky a na pol ceste odbočiť ku kopcu Šimanovská.

Zábery z výhľadu nad Riečkou si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Výhľad nad Riečkou ponúka úchvatné scenérie
11
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM