Jakub Forgács Správy

Poznáme TOP 30 učiteľov Slovenska: Porota vybrala až 6 z Banskobystrického kraja

V TOP 30-ke je 24 žien a šesť mužov. Prinášame vám mená šestice výnimočných pedagógov, ktorí učia v Banskobystrickom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Poznáme TOP 30 učiteľov Slovenska: Porota vybrala až 6 z Banskobystrického kraja
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Odborná porota zverejnila TOP 30-ku výnimočných učiteľov, ktorých vybrala spomedzi 148 prihlášok do toho ročníka ocenenia Učiteľ Slovenska, ktorú organizuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica a jej program Komenského inštitút. Informovala o tom Eva Sládková, komunikačná manažérka CEEV Živica.

Medzi najlepšími

Každú prihlášku podľa jej slov nezávisle prečítali traja porotcovia a vybrali 30 učiteliek a učiteľov zo všetkých regiónov Slovenska. „Ide teda o objektívny zoznam výnimočných pedagógov, ktorí prinášajú do svojich škôl a tried inovácie, rozvíjajú zručnosti potrebné pre život v 21. storočí a nezabúdajú ani na osobnostný rozvoj svojich žiakov. V TOP 30-ke je 24 žien a šesť mužov,“ uviedla.

V zozname TOP 30 nechýba ani šestica výnimočných pedagógov z Banskobystric­kého kraja.

  • Zuzana Brhlíková – ZŠ Narnia, Banská Bystrica – učí na prvom stupni základnej školy slovenský jazyk, matematiku a prírodovedu. V triede sa svojim malým zverencom snaží za každých okolností vytvoriť bezpečné a dôveryhodné prostredie
  • Oľga Bystrianska – ZŠ s MŠ A. Vagača, Detva – učí hudobnú výchovu na škole s vysokým podielom detí zo sociálne znevýhodneného prostredia. Jej cieľom je prostredníctvom hudobného vzdelávania budovať kompetencie, ktorých význam je vo verejnom vzdelávacom systéme nedocenený a ktoré sú pre budúci úspech dieťaťa, uplatnenie sa na trhu práce, jeho sociálnu mobilitu, kľúčové
  • Anna Marušková – ZŠ Ďumbierska, Banská Bystrica – učí na druhom stupni základne školy biológiu, environmentalis­tiku, anglický jazyk a etickú výchovu. Má hodiny vo všeobecných triedach, ale aj v triedach pre intelektovo nadané deti, ktorým je dokonca triednou učiteľkou.
  • Pavel Michal – ZŠ s MŠ M. Hella, Štiavnické Bane (okres Banská Štiavnica) – je riaditeľom mimoriadne netradičnej školy, ktorá ako prvá na svete zaviedla predmet sokoliarstvo, a pán riaditeľ ho spolu s geografiou aj vyučuje na druhom stupni.
  • Rastislav Očenáš – ZŠ Sliač (okres Zvolen) – učí na prvom stupni základnej školy slovenský jazyk, matematiku a informatiku. Je tiež triednym učiteľom tretiakov, ktorí sú vraj na škole vnímaní ako „náročná výzva“. Tento mladý učiteľ sa však nezľakne žiadnej ťažšej úlohy a to isté očakáva od svojich zverencov.
  • Ľudmila Štupáková – ZŠ Divín (okres Lučenec) – učí na druhom stupni základnej školy matematiku a výtvarnú výchovu. ZŠ Divín je škola, ktorú navštevujú deti z marginalizovaných skupín, deti s telesným, ba dokonca aj s ľahším mentálnym znevýhodnením.

GlobalTeacherPrize jej medzinárodné ocenenie, ktoré spája komunitu inšpiratívnych pedagógov z celého sveta. Na Slovensku je jeho licencovanou súčasťou ocenenie Učiteľ Slovenska, ktoré sa koná pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej ako aj Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM