Jakub Forgács Správy

Nové rozdelenie NEMOCNÍC v Banskobystrickom kraji: Do ktorej KATEGÓRIE spadá tá vaša?

Ministerstvo zdravotníctva koncom roka 2022 predstavilo prvú fázu kategorizácie nemocníc. Akej úrovne budú nemocnice v Banskobystrickom kraji a čo to znamená pre pacienta?

Ilustračný obrázok k článku Nové rozdelenie NEMOCNÍC v Banskobystrickom kraji: Do ktorej KATEGÓRIE spadá tá vaša?
Zdroj: TASR/Maroš Černý

Ministerstvo zdravotníctva rozdelilo slovenské nemocnice do piatich úrovní. Podľa výsledkov prvej fázy bude len jedna piatej úrovne, tri nemocnice štvrtej, deväť nemocníc tretej úrovne, 33 nemocníc druhej, 42 nemocníc prvej úrovne.

Kategorizácia špecializovaných nemocníc, kam napríklad spadajú aj Národné rehabilitačné centrum Kováčová či OFTAL s. r. o. v Banskej Bystrici, bude zverejnená v prvom štvrťroku 2023.

Význam úrovní

Nosnou myšlienkou reformy je podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského takzvaná cesta pacienta.

„Ľudia so zdravotnými ťažkosťami budú presne vedieť, ktorá nemocnica v ich okolí im poskytne adekvátnu starostlivosť v adekvátnom čase a adekvátnej kvalite. Samotné úrovne nemocníc sú práve z hľadiska kvality nepodstatné. V princípe hovoria len toľko, aký objem zdravotnej starostlivosti zariadenie poskytuje. V podstate aj dnes vidíme rozdiel medzi veľkou a malou nemocnicou. No o kvalite starostlivosti to nehovorí v zásade nič,“ pokračuje Vladimír Lengvarský.

Čo sa zmení?

Stanovené majú byť prísne a verejné čakacie lehoty na plánovanú zdravotnú starostlivosť. Reforma má tiež určiť časovú dostupnosť zdravotnej starostlivosti a kvalitatívne ukazovatele pre jednotlivé nemocnice.

„Kategorizácia umožnila zaviesť čakacie doby pre 700 medicínskych služieb, ktoré majú pacientom garantovať poskytnutie plánovanej zdravotnej starostlivosti v danej maximálnej lehote. Napríklad, pri onkologických diagnózach je garantovaná aplikácia systémovej liečby do 15 dní od indikácie. Ide o transparentnejšie pravidlá v oblasti poskytovania plánovanej zdravotnej starostlivosti ako pre pacientov, tak aj pre nemocnice a zdravotné poisťovne,“ uvádza rezort zdravotníctva.

Do akej kategórie spadá nemocnica vo vašom meste sa dočítate na druhej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM