Správy

Na Poľane chcú mapovať MEDVEDE: Použiť plánujú metódu, aká sa u nás zatiaľ NEVYUŽÍVA

Použiť sa bude dať aj na akékoľvek iné zviera. Slúži totiž na priame pozorovanie a bude z nej aj fotodokumentácia.

Ilustračný obrázok k článku Na Poľane chcú mapovať MEDVEDE: Použiť plánujú metódu, aká sa u nás zatiaľ NEVYUŽÍVA
Zdroj: www.pexels.com / CC0 1.0

Chránená krajinná oblasť (CHKO) Poľana plánuje mapovať populáciu medveďa hnedého pomocou biometrie. TASR to povedala riaditeľka Správy Chránenej krajinnej oblasti Poľana Vladimíra Fabriciusová.

Zmeny v správaní medveďov

Ako uviedla, na Slovensku sa však takýto spôsob zatiaľ nevyužíva. „Už by nám však nikto nemohol povedať, že sme neidentifikovali problémového jedinca. Vďaka aplikácii v mobile sa to nedá spochybniť,“ objasnila. Dodala, že biometria sa bude dať použiť aj na akékoľvek iné zviera. Slúži totiž na priame pozorovanie a bude z nej aj fotodokumentácia. Vďaka nej môžu odborníci skúmať, aké je správanie zvierat.

V súčasnosti je podľa riaditeľky medvedia ruja a trvať bude do polovice júna. Dominantné samce a samice sa počas nej pária a keď sa ruja skončí, už by spolu nemali byť. „Teraz je však fenomén, že medvedica s tohtoročnými mláďatami je v blízkosti samca. Nie je to však prirodzené,“ spresnila. Dodala, že mortalita bola kedysi aj preto, že samec mláďatá zabíjal. Bola to regulácia a slabšie jedince tak odchádzali. „Preto nie je prirodzené, keď samica vedie mláďatá k samcovi alebo k ľuďom. Niekedy mala inštinkt a nešla k nim. Nastali však veľké zmeny správania medveďov, budeme sa musieť tomu venovať,“ pripomenula.

Viac o tom, ako sa treba správať počas túry na Poľane, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie správy o medveďoch na Slovensku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM