Jakub Forgács Rôzne

Máte strach z MEDVEĎOV? Stanislav má TIP na odplašenie a VIDEO stretov ako dôkaz

Stanislav Kováč zachytil zopár názorných ukážok z praxe, keď medvede prišli až príliš blízko a kvôli bezpečnosti ich musel na seba upozorniť.

Zdroj: Stanislav Kováč

Stanislav Kováč sa ako dlhoročný poľovník, stráž prírody a hlavne ako kameraman a dokumentarista divej prírody často stretáva s medveďmi. Strety s našou najväčšou šelmou z oblasti Veľkej Fatry a Poľany zaznamenal aj na unikátne video, ktoré je dôkazom, že ak sa v lese zachováme správne, vieme riziko útoku medveďa značne eliminovať.

Známa metóda

„Synantropné jedince fakt nemusia na plašenie a hlasy reagovať. No nikdy to nemožno tvrdiť o celej populácii,“ uvádza v popisku videa, ktoré zverejnil na sociálnej sieti. Poukázal pritom na divé medvede, na ktoré podľa jeho slov ľudský hlas funguje.

„Stačí, keď ich na seba pokojným hlasom včas upozorníte. Ideálne vtedy, keď ste zároveň schovaný za stromom či kríkom. Medvede vtedy nemajú tendenciu útočiť, lebo nevidia človeka. Počujú iba jeho hlas. To vyhodnotia ako riziko a odídu preč,“ spomenul Stano Kováč. „Túto metódu už dlhé roky používajú ľudia, čo sa často stretávajú s medveďmi,“ povedal pre Dnes24.sk.

Nevyhnutná opatrnosť

Zároveň však dodal, že neexistuje žiadna šablóna, podľa ktorej by sa všetky medvede správali rovnako. „V tej istej situácii sa iné medvede môžu inak zachovať. Majú totiž rôzne povahy i nálady, preto je pri stretnutí s nimi opatrnosť nevyhnutná,“ poznamenal.

Práve na priloženom videu si môžete pozrieť zopár názorných ukážok z praxe, keď medvede prišli až príliš blízko a kvôli bezpečnosti ich Stanislav musel na seba upozorniť.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie správy o medveďoch na Slovensku

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM