Jakub Forgács Správy

Mnohí Bystričania sa potešia: ČIERNE ZLATO môžu opäť získať ZADARMO

Zodpovedné triedenie bioodpadu, na ktorý sú určené v Banskej Bystrici hnedé nádoby, sa oplatí, pretože práve zelený odpad sa mení na kvalitné organické hnojivo - kompost.

Ilustračný obrázok k článku Mnohí Bystričania sa potešia: ČIERNE ZLATO môžu opäť získať ZADARMO
4
Galéria

Záujemcovia si 200 litrov certifikovaného kompostu (určené na jednu domácnosť), môžu prevziať od 18. marca do 10. apríla 2024 na Mičinskej ceste č. 35, vedľa areálu údržby ciest MIS, a nie v Zbernom dvore v Radvani ako v minulom roku. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Chcete kompost?

„Kompost je možné naložiť si do vlastných nádob, vriec alebo vlečiek vždy utorky, stredy, štvrtky a piatky v čase od 9.00 hod. do 17.30 hod. a každú sobotu od 9.00 hod. do 14.00 hod.,“ spomenul Marhefková so slovami, že zmluvný partner mesta upozorňuje, že na nakladanie kompostu nebude k dispozícii personál, preto si každý záujemca musí kompost naložiť samostatne.

„Je dobrá správa, že obyvatelia čoraz častejšie triedia bioodpad, z ktorého následne náš zmluvný partner vyrába kvalitné organické hnojivo. Banskobystričania už v minulom roku potvrdili, že o takéto „čierne zlato“ majú veľký záujem. Viac ako tristo záujemcov si vtedy zo zberného dvora odnieslo viac ako 50 ton kompostu. Verím, že svoje záhrady potešia obyvatelia aj tento rok a využijú ponúkanú možnosť,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Kvalitné hnojivo

„Kompost je zdrojom dusíka, fosforu, draslíka, horčíka, vápnika a stopových prvkov. Vhodný je na hnojenie záhrad, ovocných sadov, pri výsadbe stromov, okrasných drevín a trvaliek či pri zakladaní a pestovaní trávnikov. Pre alkalické hodnoty pH však nie je vhodný na výsadbu a hnojenie kyslomilných rastlín, ako sú čučoriedky, azalky či hortenzie,“ uvádza generálny riaditeľ spoločnosti Marius Pedersen Slovensko Oliver Šujan.

Materiál privezený do kompostárne je podrvený a následne, podľa receptúry, namiešaný do zakládok. Po skončení procesu kompostovaný materiál opúšťa technologickú plochu a je preosiaty na sitovacom zariadení. Výsledný produkt je podrobovaný chemickým a mikrobiologickým analýzam. „Kompost vyrobený certifikovaným procesom vyhovuje technickej norme STN 46 5738 a obsahuje zmes stabilizovaných organických látok, ktoré prešli riadenými biologickými premenami,“ spomenula Marhefková.

„Výrobou kompostu sa zaoberáme už niekoľko rokov. Jeho výroba a umiestnenie do pôdy je naším príspevkom, ako pomôcť poľnohospodárom v tomto období, ktoré je náročné i pre nich. Hlavnú časť kompostu predávame veľkoodberateľom a maloodberateľom na využitie v poľnohospodár­stve, sadovníctve, záhradníctve, krajinotvorbe či úprave a výsadbe verejnej zelene. Musím podotknúť, že nás teší záujem obyvateľov a poľnohospodárov o náš vysokokvalitný kompost. Regionálna veterinárna a potravinová správa rozhodla o používaní kompostu ako organického hnojiva a hotové komposty produkované našou skupinou získali certifikáty vydávané Ústredným kontrolným a skúšobným ústavom poľnohospodárskym a spĺňajú najvyššie kvalitatívne štandardy,“ dodáva Šujan.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

AJ TENTO ROK MÔŽETE ZÍSKAŤ KOMPOST DO SVOJICH ZÁHRAD BEZPLATNE Zodpovedné triedenie bioodpadu, na ktorý sú určené v...

Posted by Mesto Banská Bystrica on Tuesday, March 12, 2024
V OBRAZOCH: Bystričania môžu požiadať o kvalitný kompost
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM