Jakub Forgács Správy

Bystrica chce BEZPEČNEJŠIU pešiu zónu: Vodičov čakajú zmeny, ZAKÁŽU vjazd cyklistom?

Bystričania podľa slov mesta už dlhodobo upozorňujú, že pešou zónou denne prechádza veľký počet automobilov, cyklistov či kolobežkárov a necítia sa na nej bezpečne.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica chce BEZPEČNEJŠIU pešiu zónu: Vodičov čakajú zmeny, ZAKÁŽU vjazd cyklistom?
6
Galéria

Pešiu zónu tvorí Námestie SNP, Dolná, Lazovná i Národná ulica, Horná Strieborná, Dolná Strieborná a Nám. Š. Moysesa. „Inštaláciou kamier a monitoringom vstupov do pešej zóny získalo mesto v uplynulých mesiacoch relevantné dáta v podobe počtu vstupov jednotlivých užívateľov pešej zóny. Zároveň sa takto identifikovali aj vozidlá, ktoré do pešej zóny vstupujú najviac. Monitoring sa ukázal ako efektívny, preto samospráva zabezpečí trvalé umiestnenie kamier na odčítanie EČV na všetkých uliciach pri vstupoch do pešej zóny,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Kto má povolený prejazd?

„Cieľom monitorovania bolo priniesť konkrétne dáta. Namerané čísla nám ukázali presné počty a časy vstupov do pešej zóny chodcov, cyklistov, kolobežiek, osobných automobilov či dodávok. Hoci mestská polícia neeviduje veľký počet neoprávnených vstupov do pešej zóny, nemôžeme vylúčiť, že oprávnenia sa zneužívajú, keďže nie sú vydávané na evidenčné čísla vozidiel. Preto chceme povolenia na vstup do pešej zóny vydávať neprenosné, aby sa viazali na konkrétne EČV. Budeme tak vedieť odsledovať, vyhodnotiť a spárovať oprávnené a neoprávnené vstupy, a následne prostredníctvom objektívnej zodpovednosti sankcionovať tých, ktorí vstup do pešej zóny nemajú povolený,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Mimo zásobovania, ktoré je povolené od 4.00 hod. do 9.00 hod., vozidiel údržby a osobitných vjazdov súvisiacich so sobášmi či organizáciou podujatí, podľa aktuálne platného VZN č. 8/2014 o dopravnom režime v pešej zóne existujú dva druhy oprávnení umožňujúce prejazd vozidiel.

„Prvá skupina sú tzv. parkovacie, ktorých je v súčasnosti vydaných cca 360 ks. Oprávňujú držiteľa vojsť do pešej zóny a následne zaparkovať vozidlo v rámci svojej nehnuteľnosti, kde má aj svoje parkovacie miesto. Zároveň sú vydávané aj tzv. zastavovacie oprávnenia (cca 260 ks), vďaka ktorým môžu držitelia vojsť vozidlom do pešej zóny za účelom „zastavenia“ pri nehnuteľnosti na čas nevyhnutný na nastúpenie/vys­túpenie osôb či na naloženie a vyloženie tovaru, pretože vo dvore nedisponujú miestom na odparkovanie vozidla,“ vymenovala Marhefková so slovami, že uvedené počty sa týkajú všetkých ulíc spadajúcich pod pešiu zónu, nielen Námestia SNP.

Viac o možných zmenách na pešej zóne sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Pešia zóna v Banskej Bystrici
6
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM