Aktualizované Jakub Forgács Správy

Pre ZÁCHRANU syna použil zbraň: Buďte OPATRNÍ, v lesoch môže byť postrelená medvedica!

Po synovom pošmyknutí sa horárovi neostalo nič iné, len sa brániť a z blízkosti cca troch metrov vypálil v sebaobrane štyri rany.

Ilustračný obrázok k článku Pre ZÁCHRANU syna použil zbraň: Buďte OPATRNÍ, v lesoch môže byť postrelená medvedica!
6
Galéria

Začiatkom týždňa sa v lese neďaleko Banskej Bystrice odohral hrozivý stret s medvedicou. Na sociálnej sieti ho opísal miestny obyvateľ Ján Snopko, ktorý varoval obyvateľov Dolného Harmanca a Kordík, aby zvýšili opatrnosť v lese.

Streľba v sebaobrane

V pondelok sa horár Martin Seredy so synom vybrali na úsek LO Čierne Mestských lesov Banská Bystrica. „Pri obedňajšej prestávke z hrebeňa začuli agresívny rev medvedice, ktorá sa na nich rútila veľkou rýchlosťou, preto začali utekať. Na zamrznutej pôde sa chlapec pošmykol a padol, horárovi neostalo nič iné, len sa brániť a z blízkosti cca troch metrov vypálil v sebaobrane štyri rany, po ktorých medvedica padla na zem a po chvíli sa zdvihla a utekala preč,“ uviedol Ján.

Privolaná policajná hliadka a ochranári CHKO Poľana podľa jeho slov po vyše dvojhodinovom dohľadavaní v strmom a extrémne ťažkom teréne skonštatovali, že pri množstve stôp od medveďov, ktoré tam sú, ukončili dohľadávku neúspešne.

„V stredu horár len na ceste v tej lokalite narátal osem medvedích stôp a päť vlčích. Týmto by sme sa chceli miestni obyvatelia poďakovať privolanej policajnej hliadke a ochranárom z CHKO Poľana za vynaložené úsilie pri dohľadávke poranenej medvedice,“ dodal.

„Na linke tiesňového volania bolo prijaté oznámenie, na základe čoho bola na miesto vyslaná policajná hliadka, ktorá ochranárom asistovala pri dohľadávaní medveďa,“ potvrdila zásah pre spravodajský portál Dnes 24 banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Svedectvo horára

„Takýchto stretnutí som mal "x“, ale teraz som mal pri sebe dieťa. Chlapec nešťastne spadol, tak som musel zareagovať. Použil som legálne držanú pištoľ," uviedol pre spravodajský portál Dnes 24 horár. Našťastie sa však jemu ani synovi, ktorý bol po udalosti iba v šoku, nič vážne nestalo.

„Už 18 rokov robím na tom úseku a keď sa niečo deje, tak sa pýtajú pánov z Bratislavy. Nikto sa nepýta ľudí, ktorí sú fakt odborníci a dennodenne sa s tým stretávajú. Neveria nám, koľko medveďov je, neveria, ako sa správajú. Táto medvedica bola mladá, mala tak 120 kg. Veľká (300 kg) sa na vás akurát tak vykašle. Mladým medveďom šibe, vôbec nemajú rešpekt voči ľudskému pachu,“ pokračoval v rozprávaní.

Ako dodal, osobne si myslí, že medvedica už bude niekde zožratá inými medveďmi. „Ale nemôžem vylúčiť, že sa v lesoch stále pohybuje postrelená,“ dodal horár.

Nové informácie od ochranárov nájdete TU.

V priloženej fotogalérii nájdete aj zábery medvedích stôp z okolia miesta stretu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Titul. foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Stopy medveďov v lesoch pri Bystrici
6
Galéria
Foto: Martin Seredy
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM