Jakub Forgács Krimi

ŠIJÚ sa na Slovensku uniformy pre vojakov? Konšpirátori nelenia, HOAX šíria v zahraničí!

Informáciu o príprave mobilizácie a šití uniforiem začali podľa slov polície dezinformačné profily na Facebooku kopírovať z konšpirátorskej stránky.

Ilustračný obrázok k článku ŠIJÚ sa na Slovensku uniformy pre vojakov? Konšpirátori nelenia, HOAX šíria v zahraničí!
7
Galéria
Zdroj: TASR

V súvislosti s vymyslenou mobilizáciou sa začalo šíriť, že v Lučenci v texilke Poľana šijú vo veľkom uniformy pre brancov. Informovala o tom facebooková stránka Hoaxy a podvody – Polícia SR. „Krajčírkam vraj bolo povedané, že je to pre vojakov na Ukrajinu. Hoaxeri však zistili, že je to pre našich. Na informovanie verejnosti má byť vydané prísne embargo,“ píše sa na stránke.

Deky namiesto uniforiem

„Je to hoax. V danej textilke ani nešijú, ale vyrábajú deky a tkanivá,“ píše polícia.

„O tejto "zákazke“ netuší nikto ani v rámci štátnej správy, ale dokonca ani v spomínanom podniku," pokračujú muži zákona so slovami, že informáciu o príprave mobilizácie a šití uniforiem začali dezinformačné profily na Facebooku kopírovať z konšpirátorskej stránky.

„Informácia, že šijeme uniformy je nepravdivá. Nešijeme vôbec nič. Ani potajomky, ani verejne. Vyrábame vlnené deky a tkaniny na uniformy z dôb napoleonských, na husárske uniformy, prvej a druhej svetovej vojny, tkaniny z dôb keltských, súkna pre uchovanie ľudových tradícií, vlnené tkaniny na kabáty – velúr, a iné podľa požiadaviek. Ešte raz opakujem nemáme žiadnu objednávku na uniformy a nešijeme nič. Šitie nie je náš výrobný program,“ uviedla ING. Judita Magová z Poľany.

Kremeľská propaganda

Na spomínanej stránke dodávajú, že „na Slovensku nič neutajíš, a tak ani toto utajovanie nepomohlo“. „Zaujímavé je, že o šití uniforiem, utajenom režime a aj samotnej vymyslenej mobilizácii vie iba istá časť populácie a nikto "kompetentný“ o tom nemá ani poňatia," píše ďalej polícia.

Ako upozorňuje, téma vymyslenej mobilizácie je súčasťou kremeľskej propagandy, ktorej cieľom je destabilizovať demokratické režimy v rámci Európy. Vznikla na dezinformačných portáloch a rezonuje aj v okolitých štátoch napriek tomu, že pre ňu niet reálnej dôkaznej podpory. „Živia ju účty, ktoré nepriniesli ŽIADNU informáciu z relevantného zdroja, iba tvrdenia ako toto. Nikto iný o nich nepočul, ale skupinka prokremeľských lokajov spoza svojich počítačov ich dokonale odhalila. Neverte im. Neslúžia záujmom Slovenska, ale Ruskej federácie,“ dodávajú muži zákona.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj zábery zo Sviečkového pochodu, ktorý sa konal pri príležitosti prvého výročia vypuknutia vojny na Ukrajine.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

ČÍTALI, ŽE V LUČENCI ŠIJÚ UNIFORMY: ZAUJIMAVÉ, ŽE V LUČENCI O TOM NEVEDIA ANI ONI SAMI O tomto hoaxe sme písali pred...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Tuesday, February 28, 2023
Sviečkový sprievod - Ukrajina, rok vojny
7
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Zachar
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM