Správy

Veľká ATRAKCIA na Horehroní: Záujem turistov aj miestnych je OBROVSKÝ, tvrdí primátor

Mestská veža získala v prestížnej súťaži Fénix - Kultúrna pamiatka roka mimoriadne ocenenie za výnimočný počin záchrany národnej kultúrnej pamiatky, za príkladnú obnovu a jej sprístupnenie verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku Veľká ATRAKCIA na Horehroní: Záujem turistov aj miestnych je OBROVSKÝ, tvrdí primátor
9
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Mestská veža s infocentrom, ktorá patrí k dominantám Brezna, si v týchto dňoch pripomenula rok od svojho sprístupnenia po rozsiahlej rekonštrukcii. Od otvorenia ju doposiaľ navštívilo vyše 6 250 ľudí a stala sa tak ďalším lákadlom v oblasti cestovného ruchu na Horehroní. TASR o tom informovala Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie.

Neuveriteľný záujem

Rozsiahla a intenzívna rekonštrukcia veže, nazývanej i zvonica, trvala viac než päť rokov. Na jej jednotlivých podlažiach sa nachádzajú stále expozície Horehronského múzea, napríklad čitáreň s interaktívnym panelom, ktorý je nositeľom zaujímavých faktov o veži. Druhé poschodie je venované histórii a generálovi M. R. Štefánikovi. Tretie je miestom majestátnych zvonov s celkovou hmotnosťou vyše 1 900 kilogramov. Na najvyššom podlaží sa nachádza zvonárov byt, ktorý návštevníkom približuje neľahký život zvonára a jeho rodiny, ktorý obetovali službe mestu.

„Expozíciu od jej otvorenia navštívil neuveriteľný počet návštevníkov, na základe čoho môžeme usúdiť, že Mestská veža vyvolala u turistov, ako aj u miestnych obyvateľov obrovský záujem objaviť to, čo sa za jej múrmi ukrýva, a tým podporiť cestovný ruch nielen v meste, ale v celom regióne. Ešte viac sa tešíme z toho, že obyvateľom mesta učarovali samotné priestory, tzv. čitárne až natoľko, že sa opakovane vracajú, aby si mohli v jej útulných priestoroch vychutnať šálku svojej obľúbenej kávy,“ konštatoval brezniansky primátor a zároveň predseda predstavenstva OOCR Región Horehronie Tomáš Abel.

Mestská veža získala v prestížnej súťaži Fénix – Kultúrna pamiatka roka mimoriadne ocenenie za výnimočný počin záchrany národnej kultúrnej pamiatky, za príkladnú obnovu a jej sprístupnenie verejnosti.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Mestská veža v Brezne
9
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM