Správy

Po ničivom POŽIARI na Horehroní žije 60 detí v stanoch: Komisár VYZÝVA na urýchlené riešenie

Komisár pre deti v súvislosti s blížiacou sa zimou konštatuje, že najväčším problémom detí a ich rodín je aktuálne vhodné bývanie.

Ilustračný obrázok k článku Po ničivom POŽIARI na Horehroní žije 60 detí v stanoch: Komisár VYZÝVA na urýchlené riešenie
4
Galéria

Komisár pre deti Jozef Mikloško vyzýva kompetentné orgány na urýchlené riešenie situácie v obci Telgárt, kde po ničivom požiari v miestnej osade prišla o strechu nad hlavou viac ako stovka ľudí. Upozorňuje na blížiace sa zimné obdobie a skutočnosť, že rodiny bez domova vrátane 60 detí stále žijú vo veľkokapacitných vojenských stanoch. TASR o tom informovala Mária Gregušová z Úradu komisára pre deti.

Výzva na spoluprácu

Komisár pre deti v súvislosti s blížiacou sa zimou konštatuje, že najväčším problémom detí a ich rodín je aktuálne vhodné bývanie. Kompetentné orgány, a to najmä Ministerstvo vnútra SR, vyzýva na okamžitú spoluprácu so samosprávou s cieľom zabezpečenia generátorov na vykurovanie stanov a následné urýchlené konanie pri vysporiadaní pozemkov pre umiestnenie unimobuniek. Komisár rezort vnútra vyzýva aj na zriadenie preventívneho mechanizmu krízového riadenia, ktorý by sa zaoberal riadením procesov v súvislosti s riešením podobných situácií, aká nastala v obci na Horehroní.

K požiaru v obci Telgárt došlo 20. júla v nočných hodinách v miestnej osade. Plamene zničili osem objektov, ďalšie ostali po požiari poškodené. Pri udalosti zomrela jedna osoba, viac ako stovka ľudí prišla o strechu nad hlavou. Ľudia, ktorí prišli o domovy, boli dočasne ubytovaní vo veľkokapacitných stanoch. Situáciu v obci a chýbajúce strednodobé a dlhodobé riešenie koncom augusta kritizovali v otvorenom liste aj mimovládne organizácie.

Pomoc štátu

Na zabezpečenie dočasného ubytovania na obdobie približne dvoch rokov poskytne štát obci nad rámec opatrení v rámci krízového režimu vyše 250-tisíc eur. Predstavitelia vlády o tom informovali koncom septembra po rokovaní kabinetu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: V Telgárte zhorela viac ako polovica chatrčí
4
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM