Jakub Forgács Rôzne Správy

Chystáte sa navštíviť Brezno? TÝCHTO 7 vecí by ste na Horehroní rozhodne mali okúsiť

Pri návšteve Brezna a jeho okolia nuda rozhodne nehrozí. Vybrali sme pre vás niekoľko tipov na atraktívne zážitky. Kam sa vybrať na túru a čo ochutnať?

Ilustračný obrázok k článku Chystáte sa navštíviť Brezno? TÝCHTO 7 vecí by ste na Horehroní rozhodne mali okúsiť
6
Galéria
Zdroj: FB Tomáš Abel

Návštevníci Brezna radi zavítajú na známe miesta. Vyberú sa na námestie, do Horehronského múzea či na mestskú vežu. My sme sa však pozreli aj na ďalšie zaujímavé miesta, aktivity a jedlo, ktoré rozhodne stoja za okúsenie.

#BREZNO

Najnovšou atrakciou v Brezne je hashtag s názvom mesta. Ide o viac ako osem metrov široký a takmer dva metre vysoký nápis # BREZNO, ktorý sa nachádza na námestí. Práve to je turistami najnavštevovanejším miestom a môžu sa tu s ním odfotiť. Autorom myšlienky je samotný brezniansky primátor Tomáš Abel a o kreatívnu stránku súčasného vizuálu sa postarala Základná umelecká škola (ZUŠ) v Brezne. Jednotlivé písmená znázorňujú motívy, ktoré sú späté s Breznom: rieku Hron, čipku výtvarníčky, podpis ZUŠ, novú vežu, časť portrétu Jána Chalupku, budovu múzea či ľudový motív z okolia.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: FB Tomáš Abel

Horehronské cyklodreziny

Návštevníci Horehronia sa môžu previezť aj na poriadne netradičnom dopravnom prostriedku. Na úzkokoľajovej trati medzi obcami Hronec a Čierny Balog, kde premávala známa parná Čiernohronská železnička, môžu šliapnuť do pedálov cyklodrezín. Počas jazdy môžu turisti obdivovať rozprávkové prostredie okolitej prírody a vidieku. Východiskovými stanicami môže byť námestie v Hronci alebo areál Čiernohronskej železnice v Čiernom Balogu.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Vydrovská dolina

Hľadáte tip na zaujímavý výlet v okolí? Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline patrí od roku 2002 medzi významné lesnícke miesta na Slovensku, ktorých je vyše 50. Na štvorkilometrovom náučnom chodníku ponúka vyše 80 zastávok prezentujúcich históriu, pestovanie, ochranu a význam lesa, jeho životodarné funkcie a krásy, ale i prácu lesníkov, ktorí ho chránia a využívajú. Zvlášť obľúbenou zastávkou pre deti sú diviaky a daniele. V skanzene sa tiež nachádza tzv. Euroles, ktorý je unikátnym miestom, keďže tam má každý členský štát EÚ zasadený svoj typický strom a ľudia nájdu údaje o lesnatosti v Európe. Súčasťou Vydrovskej doliny je aj legendárna Čiernohronská železnička.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: TASR/Branislav Račko

Ďalšie aktuálne správy

Útulňa Andrejcová

Pokiaľ sa počas túry chcete ubytovať na netradičnom mieste s krásnymi výhľadmi, môžete na to využiť aj Útulňu Andrejcová priamo na hrebeni Nízkych Tatier. Pocestný si oddýchne, zohreje sa a v lete aj občerství od rána do večera, sedem dní v týždni. Ubytovanie je možné spoločné, v dvoch izbách, na matraci alebo jednotlivo, v stanoch po dve, tri, či štyri osoby. Povinná je však rezervácia telefonicky alebo SMS na 0905 596 443. Cena je 5 eur/osoba/noc.

Tip redakcie: Poznáte glamping? Už aj na Slovensku môžete vymeniť skromné stanovanie za luxus pod hviezdami a z Brezna to autom máte iba na skok. Viac sa dozviete TU.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Telgárt – jazda historickým vlakom

Telgárt je najvyššie položená horehronská obec, rozprestiera sa na južných svahoch Kráľovej hole, na spojnici Gemera a Spiša. Hlavnou turistickou atrakciou je jazda vlakom Horehronský expres na železničnej trati Brezno – Margecany. Nachádza sa na nej deväť tunelov (najdlhší je Telgártsky, 1239,4 m), i Telgártsky a Chmarošský viadukt. Telgárt, v minulosti aj Švermovo, je východiskovým bodom trás na Kráľovu hoľu a sedlo Besník, ktorý je bránou do susedných pohorí. V katastrálnom území objavíme množstvo prírodných krás – pramene riek Hron (druhá najdlhšia rieka 298 km) a Hnilec, jaskyne Homola a Stratený potok. Priamo v obci vyvierajú dva pramene kyselky.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: Banskobystrický kraj Turizmus

Chamkova stodola

Hľadáte miesto na dokonalú fotku? Chamkova stodola medzi Telgártom a Červenou Skalou na ceste č. 66 v katastri obce Šumiac je miestom s unikátnym výhľadom na majestátnu Kráľovu hoľu. Spoločne s už spomínaným Chmarošským viaduktovm je považovaná za najfotogenickejší bod regiónu Horehronie. Stodola, ktorá má viac ako 100 rokov, je pozostatkom duálneho hospodárenia starých Šumiačanov, alebo ako sa im hovorilo stodoliarov. Túto vlastnila rodina Chamkovcov, a preto dodnes nesie meno svojich majiteľov.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: Región Horehronie

Horehronské gule

Medzi tradičné jedlá Horehronia patria ťapky s bryndzou či fučka. Rozhodne najobľúbenejším sú však Horehronské gule. Práve tie totiž s prehľadom uspeli aj v našej ankete o NAJ jedlo regiónu. Horehronské gule boli nielen jedlom sklárov, ale najmä baníkov. Ide o guľky zo zemiakového cesta plnené mäsom s kyslou kapustou, bohato poliate masťou s opraženou cibuľkou. Toto hutné, kalorické jedlo, ktoré mali baníci veľmi radi, by ste počas návštevy Horehronia mali rozhodne okúsiť aj vy.

Tip redakcie: Spoznajte Slovensko z výšky! Rozhľadne vo vašom okolí nájdete jednoducho vďaka tejto NOVINKE!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Chcete spoznať ďalšie miesta v Banskobystrickom kraji?

V OBRAZOCH: Tieto zaujímavosti by ste v Brezno a okolí rozhodne mali zažiť
6
Galéria
Zdroj: Región Horehronie
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM