Jakub Forgács Rôzne Správy

Chystáte sa navštíviť Bystricu? TÝCHTO 7 vecí by ste rozhodne mali okúsiť

Dominanty Bystrice či Urpín poznajú mnohí návštevníci nášho mesta. Vybrali sme pre vás preto ďalšie atraktívne miesta či jedlá, ktoré stoja za vyskúšanie.

Ilustračný obrázok k článku Chystáte sa navštíviť Bystricu? TÝCHTO 7 vecí by ste rozhodne mali okúsiť
21
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk/Soupculture

Návštevníci Banskej Bystrice radi zavítajú na známe miesta. Vyberú sa obdivovať Námestie SNP s dominantami ako Hodinová veža, Katedrála sv. Františka Xaverského či neďaleký Barbakan, na ktorom iba prednedávnom pribudol Banícky orloj, alebo sa prejdú na Urpín s kalváriou. My sme sa však pozreli aj na ďalšie zaujímavé miesta, aktivity a jedlá, ktoré v Bystrici či okolí rozhodne stoja za okúsenie.

Naj zmrzlina

(foto č. 1 – 3 v galérii)

Aj zmrzlinárne pod Urpínom ponúkajú počas horúcich letných dní najrôznejšie varianty mrazenej pochúťky. Často pritom podľa vlastnej receptúry a s originálnymi príchuťami, ktorými si získavajú verných zákazníkov. V našej ankete o najlepšej zmrzline v Bystrici v posledných rokoch boduje Zmrzlina Halimi pod Pamätníkom SNP, ktorá vytvára sladkú pochúťku podľa receptúry starej desiatky rokov. Za jeden kopček zaplatíte 80 centov.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Bounce park

(foto č. 4 – 6 v galérii)

Ak sa do Banskej Bystrice vyberiete s deťmi, obísť by ste určite nemali ani najväčší športovo zábavný park na Slovensku. Ten otvorili iba pred pár týždňami na Sládkovičovej ulici. Nechýba v ňom viac ako 50 atrakcií pre všetky vekové kategórie, hracie zóny, multifunkčné ihrisko, miestnosti na organizovanie osláv, ale ani reštaurácia s kaviarňou.

Po výbere atrakcie (Jump park, Climb, Kids park,…) si vyberiete, či chcete ísť na hodinu, dve alebo tri. Zakúpiť si môžete aj výhodnejšiu permanentku a v ponuke je aj skupinová zľava. Vstupy sú vždy o celej hodine a odporúča sa prísť aspoň 30 minút vopred.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Soupculture

(foto č. 7 – 9 v galérii)

Potrebujete počas prechádzky mestom nabrať sily a zjesť niečo ľahké a zdravé? Ochutnať môžete polievky Soupculture v jedlých kornútkoch. Výhodou týchto krémových polievok, ktoré predávajú na Kapitulskej ulici, je, že sú vyrobené z čerstvej sezónnej zeleniny a zjete ich aj postojačky a bez použitia lyžičky. Odpadu je tiež minimum, keďže samotný kornútok, v ktorom polievku dostanete, môžete zjesť tiež.

Ponuka polievok je každý deň iná. Medzi obľúbené príchute patria šošovicová, bryndzová, hokkaido karí, špenátová či paradajková. Rovnako si môžete zvoliť aj kornútok, či už kurkumový, celozrnný, bezlepkový, spirulinový a pod. Ceny sa líšia v závislosti od príchutí, no na portáli Bistro.sk sa pohybujú od 3,9 do 4,3 eur za jednu.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Ďalšie aktuálne správy

Pumptrail

(foto č. 10 – 12 v galérii)

Pokiaľ by ste svoj čas pod Urpínom radi strávili aj aktívne, môžete vysadnúť na bicykel a zavítať do Laskomerskej doliny. K dispozícii tu máte Laskomerské singletraily – chodníčky pre jazdu na horskom bicykli, ktoré sú doplnené o umelo vytvorené prekážky, ako sú terénne vlny, klopené zákruty, alebo skoky. Zajazdiť si môžete aj na pupmtracku a horúcej novinke, ktorou je pumptrail.

Ide o slovenský unikát dlhý 700 metrov, na ktorom nájdete množstvo za sebou idúcich terénnych prvkov, ako sú vlny, dvoj-vlny, či lavice, ktoré umožňujú jazdcom jazdu bez pedálovania, kedy sa rýchlosť získava pomocou presúvania ťažiska a zatláčaním do terénnych vĺn, takzvaným pumpovaním. Tento pumptrail je určený pre široké spektrum jazdcov od začiatočníkov, či deti, až po skúsených jazdcov.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: Banskobystrický kraj Turizmus

Pivá Divný les

(foto č. 13 – 15 v galérii)

Mnohí možno ani netušia, že máme aj kočovný pivovar z Banskej Bystrice. Jeho jedinečnosť spočíva vo vášni variť unikátne a inovatívne pivá. Pivá Divný les môžete ochutnať v rôznych podnikoch v meste. V ponuke zvyknú bývať napríklad v Bystrickej pivotéke v Hawai Pube, v Regal Burgri, ale aj inde po Slovensku. Každé pivo má rôzne ceny, v závislosti od podniku.

Okrem zastabilizovaných receptúr vytvára pivovar aj rôzne experimentálne pivá. V ponuke sú napríklad Juicy B Neipa (svetlé pivo typu neipa, new england ipa), Miau Miau (svetlé pivo typu Summer ALE, vrchne kvasené), Vitamín IPA (svetlé pivo typu FRUIT IPA, Indian Pale Ale), HOP DOG (svetlé pivo typu Indiana Pale Ale), Mandarina Limited (vrchne kvasené pivo typu FRUIT ALE), Blond Ale (vrchne kvasené pivo typu American Blond Ale), Old School Lager (spodne kvasené pivo typu Lager), Citra (vrchne kvasené pivo typu Single HOP) či 3 sovy (svetlé pivo typu APA).

Článok pokračuje pod fotografiou.

Foto: Peter W. Haas

Domy v korunách stromov: Wildhouse

(foto č. 16 – 18 v galérii)

Pokiaľ si hľadáte netradičné ubytovanie, prespať môžete doslova v korunách stromov. Stačí sa vybrať na neďaleké Donovaly. V ponuke sú tri čarovne domčeky Helios, Fauna a Flora, ktoré sú akoby vystrihnuté z filmov a pre mnohých môže byť ubytovanie v nich splneným detským snom.

Počas pobytu môžete využiť aj ďalšie možnosti doplnkových aktivít, ktoré zahŕňajú požičanie terénnych elektrokolobežiek, piknik na lúke, či lekcie power jogy a gravid jogy v prírode. Ceny za prenájom domčeka pre štyri osoby sú 150 eur za noc cez týždeň a 160 eur za noc cez víkend, pričom v cene sú už aj raňajky.

Tip redakcie: Poznáte glamping? Už aj na Slovensku môžete vymeniť skromné stanovanie za luxus pod hviezdami a z Bystrice to autom máte iba na skok. Viac sa dozviete TU.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: archív Wild House Donovaly

Očarujúce výhľady

(foto č. 19 – 21 v galérii)

V neposlednom rade by ste sa počas návštevy Bystrice mali vybrať aspoň na jeden z okolitých kopcov a pokochať sa krásami mesta aj z výšky. Okrem už vyššie spomínaného Urpína, na ktorom je vyhliadka, môžete zavítať na Suchý vrch, Panský diel, Starú kopu, Búčičie, Malachovské skalky a pokiaľ sa vám náhodou nechce chodiť ďaleko od mesta, stačí sa vybrať aj na Graniar.

Tip redakcie: Spoznajte Slovensko z výšky! Rozhľadne vo vašom okolí nájdete jednoducho vďaka tejto NOVINKE!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Aktuality z Banskej Bystrice

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM