Správy

Novinka na bystrickej UMB: Otvorila ojedinelý Kabinet rómskeho umenia a kultúry

Jeho cieľom je podporovať tvorivú umeleckú činnosť, vedecky a výskumne reflektovať otázky rómskeho umenia a kultúry, jej svojbytnosti, autentickosti či špecifickosti v kontexte majoritnej spoločnosti z hľadiska rôznych vedných disciplín.

Ilustračný obrázok k článku Novinka na bystrickej UMB: Otvorila ojedinelý Kabinet rómskeho umenia a kultúry
Zdroj: TASR

Na Pedagogickej fakulte Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici otvorili v utorok (22. 10.) ojedinelý projekt – Kabinet rómskeho umenia a kultúry (KRUK). Informovala o tom Dana Straková, vedúca referátu marketingovej komunikácie UMB.

Jeho cieľom je podporovať tvorivú umeleckú činnosť, vedecky a výskumne reflektovať otázky rómskeho umenia a kultúry, jej svojbytnosti, autentickosti či špecifickosti v kontexte majoritnej spoločnosti z hľadiska rôznych vedných disciplín.

„KRUK je pokusom vytvoriť interdisciplinárny priestor mapujúci z rôznych perspektív bohatosť súčasného rómskeho umenia a kultúry. Pod jeho záštitou sa otvára priestor na trvalý dialóg oscilujúci okolo kľúčových tém ako minority, tak i majority,“ priblížili koordinátorky projektu Daniela Kováčová a Emília Rigová. Kabinet sa zameria aj na osvetovú a edukačnú činnosť, týkajúcu sa odkrývania stereotypných vzorcov myslenia majoritnej a minoritnej časti spoločnosti.

Súčasťou podujatia bolo tiež otvorenie medzinárodnej výstavy Keres kultúra!/Robíme kultúru! v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici.

„Výstava predstavuje tvorbu mladej generácie umelcov, ktorí s témou, či lepšie, v téme rómskej identity pracujú a kriticky ju reflektujú. Na rozdiel od množstva výstav skôr idylicky zameraného insitného umenia Rómov ide o živé, diskurzívne, aktuálne súčasné umenie, ktoré sa na tradíciu odvoláva, ale v mnohom s ňou polemizuje a je voči nej aj značne kritické,“ dodala Straková. Výstava potrvá do 23. februára budúceho roka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM