Správy

Národná banka predstavila unikátnu euromincu: Zachytáva krásy Poľany, FOTO

Minca v nominálnej hodnote 20 eur pripomína chránenú krajinnú oblasť, ktorá bola pre svoju mimoriadne cennú prírodnú a krajinársku hodnotu zaradená do celosvetovej siete biosférických rezervácií UNESCO.

Ilustračný obrázok k článku Národná banka predstavila unikátnu euromincu: Zachytáva krásy Poľany, FOTO
8
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Chránená krajinná oblasť Poľana je motívom striebornej zberateľskej euromince, ktorú vydáva Národná banka Slovenska (NBS). Do obehu ju vo štvrtok na Vígľašskom zámku pod Poľanou uviedol guvernér NBS Peter Kažimír.

Autorkou milovníčka prírody

Minca v nominálnej hodnote 20 eur pripomína chránenú krajinnú oblasť, ktorá bola pre svoju mimoriadne cennú prírodnú a krajinársku hodnotu zaradená do celosvetovej siete biosférických rezervácií UNESCO.

Autorkou dizajnu mince je Mária Poldaufová z Kremnice, ktorá je milovníčkou prírody. „Poľana je známa skalami sopečného pôvodu, ktoré sú na jednej a aj na druhej strane mince. Ďalej je tam záber na slnko, ktoré je znázornené ľudovým motívom a kvet. Na druhej strane sú jelene a v pozadí sú jelenice, ktoré sa na nich pozerajú. Zastúpené sú tak rastliny, živočíchy a aj slnko," vysvetlila dizajnérka mincí.

„Národná banka Slovenska má svoj emisný plán a okrem svojich hlavných úloh, ako sú finančná stabilita či dohľadom nad bankami, robíme ľuďom radosť tým, že vydávame zberateľské mince. Razí ich pre nás mincovňa v Kremnici,“ povedal novinárom na nádvorí Vígľašského zámku Kažimír. Ako dodal, verejnosť sa k nej môže dostať vďaka expozitúram, ktoré sú napríklad v Košiciach, Banskej Bystrici, Žiline, Poprade a aj v Nových Zámkoch. „Kúpiť ich možno aj priamo v Kremnici. Vyrazených je okolo 9 000 kusov,“ spresnil guvernér.

Na fasáde budovy

NBS počas pandémie nového koronavírusu spustila predaj strieborných zberateľských euromincí v nominálnej hodnote 10 eur. Vydali ich pri príležitosti 200. výročia narodenia básnika Andreja Sládkoviča. Výročie narodenia pripomína aj ďalšia strieborná minca, je na nej svetoznámy vedec Maximilián Hell, ktorý by mal v tomto roku 300 rokov.

Pri príležitosti vyrazenia týchto troch mincí bude od štvrtkového večera svetelný dizajn na fasáde budovy Národnej banky Slovenska v Bratislave. Ľudia si ju budú môcť pozrieť do nedeľnej polnoci (20. 9.). Pripravil ho grafický dizajnér Ján Šicko, ktorý sa pohral s motívmi týchto troch zberateľských mincí. „Zvolil som minimalistický, čiernobiely vizuál, ktorý vychádza z grafických motívov novovzniknutých mincí. Vznikli tak tri minútové príbehy, ktorých základným vizuálnym prvkom sú body a čiary,“ spomenul.

Novú mincu si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Do obehu uviedli unikátnu zberateľskú euromincu
8
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM