Jakub Forgács Správy

Najväčšia rekonštrukcia bystrickej nemocnice napreduje za plnej prevádzky: Pozrite si VIZUALIZÁCIE

Po rekonštrukcii ambulancií sa v súčasnosti realizujú stavebné úpravy lôžkových oddelení, kde muselo dôjsť aj k dispozičným zmenám.

Ilustračný obrázok k článku Najväčšia rekonštrukcia bystrickej nemocnice napreduje za plnej prevádzky: Pozrite si VIZUALIZÁCIE
12
Galéria
Zdroj: DFNsP Banská Bystrica

Cieľom každej nemocnice či ambulancie je vytvoriť čo najbezpečnejšie prostredie a počas poskytovania zdravotnej starostlivosti chrániť detských a dospelých pacientov i samotných zdravotníkov. Príkladom je aj Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Banskej Bystrici, ktorá aj napriek náročnej situácii v súčasnosti realizuje rozsiahlu rekonštrukciu všetkých svojich poschodí za plnej prevádzky. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhfková.

Takmer 14 miliónov

Rekonštrukcia Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici sa začala v roku 2019 vďaka získaným eurofondom z Integrovaného regionálneho operačného programu v celkovom objeme takmer 14 miliónov eur. Podľa vedenia nemocnice by mala byť ukončená v januári 2022.

„Žijeme v náročnej dobe, preto treba oceniť prístup vedenia detskej nemocnice, kde „staronový“ riaditeľ pokračuje v rekonštrukcii a stavebných úpravách jednotlivých oddelení aj počas covidu. V detskej nemocnici som strávil prevažnú časť svojho profesijného života. Preto ma veľmi teší, že modernizácia a rekonštrukcia jednej z troch koncových nemocníc, ktorá poskytuje komplexnú starostlivosť o detského pacienta vytvorí priateľskejšie a modernejšie prostredie. Zároveň poskytne najvyšší komfort a dôstojné priestory spĺňajúce štandardy 21. storočia nielen pre malých pacientov, ale aj pre sprevádzajúce osoby,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Po rekonštrukcii ambulancií sa v súčasnosti realizujú stavebné úpravy lôžkových oddelení, kde muselo dôjsť aj k dispozičným zmenám. Na štvrtom poschodí bol vybudovaný kompletný blok operačných sál aj s dospávacou miestnosťou, ktorá je určená pre malých pacientov po operačných zákrokoch až do doby, kým sa nepreberú z anestézie.

Čo nebude chýbať?

„Rekonštrukcia prebieha za plnej prevádzky, čo je logisticky náročné. Rekonštruovaný úsek presúvame do inej časti budovy, a až následne môžeme začať s prestavbou. Teší ma, že sa práve dokončuje úsek dojčiat. Najväčším prínosom bude, že matka bude môcť byť ubytovaná na izbe spolu s dieťatkom, čo doposiaľ nebolo možné. Pred dokončením je aj detská onkológia, onko-hematologický stacionár a miestnosť pre ambulantné podávanie liekov, čo v priestoroch našej nemocnice tiež chýbalo,“ dopĺňa riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Juraj Gallo.

Po dokončení týchto priestorov sa začne s ďalšou etapou ꟷ rekonštrukciou úseku batoliat (od 1 do 3 rokov) a časti Kliniky detskej chirurgie. V poslednej etape bude zrekonštruovaný úsek veľkých detí (od 3 do 18 rokov) a druhá časť Kliniky detskej chirurgie. Dispozičné riešenia počítajú nielen so zázemím pre personál a pacientov, ale aj pre rodičov. Chýbať nebude herňa, spoločenská miestnosť s kuchynským kútikom, priestory pre nemocničnú školu, miestnosti určené na rozhovory rodičov s lekármi, ale aj priestor so závesným systémom na hygienu nemobilných väčších detí.

„V blízkej dobe bude do užívania odovzdaný aj novovybudovaný Urgentný príjem 2. typu pre deti a dorast na prízemí. Jeho súčasťou sú vyšetrovacie boxy, izolačná miestnosť, expektačné lôžka a zákroková miestnosť. Samozrejmosťou je recepcia k urgentu a zázemie pre personál. Vďaka občianskemu združeniu Priatelia detskej nemocnice sa nám podarilo zveľadiť aj pracovisko rehabilitácie,“ dopĺňa Jana Petríková z referátu komunikácie DFNsP.

Ukončená už bola aj rekonštrukcia a dovybavenie nemocničnej práčovne. Finalizujú sa práce v priestoroch pre skladovanie medicínskych plynov, prípravovne liekov a nemocničnej lekárne.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť vizualizácie aj to, ako pokročili práce!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: Najväčšia rekonštrukcia banskobystrickej detskej nemocnice
12
Galéria
Zdroj: DFNsP Banská Bystrica
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM