Jakub Forgács Správy

Na železničnú stanicu dorazil UNIKÁTNY vlak: Mladých má odradiť od DROG, FOTO

Multimediálna vlaková súprava Revolution train je podľa jeho tvorcu, ktorý prišiel do Banskej Bystrice osobne, unikátnym nástrojom prinášajúcim novú formu všeobecného preventívneho programu.

Ilustračný obrázok k článku Na železničnú stanicu dorazil UNIKÁTNY vlak: Mladých má odradiť od DROG, FOTO
3
Galéria

V rámci ďalšieho kroku aktívnej protidrogovej prevencie je v pondelok na banskobystrickej železničnej stanici pristavený protidrogový vlak, Revolution train. „Približne 500 deviatakov 11 základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta v ňom so súhlasom zákonných zástupcov môže vidieť, čo drogy spôsobujú, a ako dokážu ovplyvniť naše správanie. Hoci sa názory odborníkov na tento projekt líšia, samospráva ho vníma ako jednu z možností, ktorá môže prevenciu podporiť,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Unikátny nástroj prevencie

„Som rád, že sme tému prevencie sociálno-patologických javov na banskobystrických základných školách uchopili komplexne, vďaka čomu môžeme byť vzorom aj pre ostatné samosprávy. Sme si vedomí, že príchod protidrogového vlaku nevyrieši všetky problémy, ale môže pozitívne ovplyvniť myslenie mládeže v budúcnosti, aby po drogách nesiahali. Pripravujeme aj mnoho ďalších projektov zameraných nielen na protidrogovú výchovu,s cieľom poukázať na problémy, rozprávať o nich a v neposlednom rade ich aj riešiť. Ďakujem všetkým kolegom zo Školského úradu, ktorí sa týmto dôležitým témam venujú,“ dopĺňa primátor Ján Nosko.

Multimediálna vlaková súprava Revolution train je podľa jeho tvorcu, ktorý prišiel do Banskej Bystrice osobne, unikátnym nástrojom prinášajúcim novú formu všeobecného preventívneho programu prostredníctvom interaktívneho a zážitkového vzdelávania.

„Vlak tvorí šesť vagónov, v ktorých sa odohráva príbeh o drogovej závislosti. Školáci sú počas celej návštevy zapájaní do rozhodovacích procesov jednotlivých predstaviteľov v premietanom filme. V konkrétnej situácii musia urobiť svoje vlastné rozhodnutie a zdokumentovať ho v anonymnom dotazníku. O konkrétnych témach príbehu s nimi neustále diskutujeme. Námety sú zvolené tak, aby žiakov vo vlaku podnietili zamyslieť sa nad všeobecnými dôvodmi užívania návykových látok, finančnými nákladmi, zdravotnými a sociálnymi dôsledkami, ako aj nad rizikami užívania drog,“ hovorí o projekte Revolution train jeho samotný tvorca, Pavel Tuma.

Viac o ďalších aktivitách, ktoré sa plánujú v Bystrici, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Na bystrickú železničnú stanicu dorazil protidrogový vlak
3
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM