Jakub Forgács Správy

Na ideálne víkendové počasie zabudnite: V Banskobystrickom kraji platí niekoľko VÝSTRAH

Meteorológovia SHMÚ varujú okresy Banskobystrického kraja pred vetrom aj snehovými jazykmi a závejmi. Kedy a kde hrozia?

Ilustračný obrázok k článku Na ideálne víkendové počasie zabudnite: V Banskobystrickom kraji platí niekoľko VÝSTRAH
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Vo všetkých okresoch Banskobystrického kraja (s výnimkou Revúcej) sa ojedinele očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h). Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informuje na svojom oficiálnom webe.

Výstrahy pred vetrom

Výstraha 1. stupňa pred vetrom je vydaná v sobotu od 7.00 do 18.00 hod.

„Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ upozorňujú meteorológovia.

Pozor na záveje

Meteorológovia navyše od soboty 7.00 hod. do nedele 10.00 hod. vydali aj výstrah 2. stupňa pred vetrom na horách. Týka sa okresov Banská Bystrica a Brezno.

„Na hrebeňoch Nízkych Tatier sa miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 38 – 44 m/s (135 – 160 km/h) a/alebo priemernú rýchlosť 25 – 29 m/s (90 – 105 km/h), t.j. silná až mohutná víchrica,“ píše SHMÚ s tým, že predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku, horolezectvo a pod.).

V okresoch Banská Bystrica a Brezno sa navyše podľa slov meteorológov lokálne očakáva tvorba snehových jazykov, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity.. Výstraha 1. stupňa je vydaná od soboty 6.00 hod. do nedele 00.00 hod.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM