Branislav Slaný Iné športy

Mladí džudisti Dukly krásne zabodovali. Z takmer sto oddielov v prvej päťke FOTO

Tak tomu sa povie parádny úspech. Napriek komplikáciám aj prekvapivým rozhodnutiam rozhodcov sa bystrickí džudisti môžu pochváliť úspechom. Na prestížnom turnaji v Grazi predviedli svoje kvality!

Ilustračný obrázok k článku Mladí džudisti Dukly krásne zabodovali. Z takmer sto oddielov v prvej päťke FOTO
Foto: Branislav Slaný

Džudisti z 93 oddielov zo štrnástich európskych krajín zápolili tento víkend na prestížnom turnaji v rakúskom Grazi v žiackych a dorasteneckých kategóriách. Nechýbala ani početná výprava mladých Banskobystričanov, i keď presun termínu tohto tradičného rakúskeho podujatia z júna na apríl spôsobil nielen našim, ale aj ďalším zahraničným pretekárom isté komplikácie.

Veľký bojovník

V sobotu nastúpili na tatami starší žiaci a úspešný Banskobystričan Alex Barto hneď zavelil k prvému útoku na zlato v kategórii do 73 kilogramov. I keď s malým zdravotným hendikepom, keďže z predchádzajúceho Európskeho pohára, ktorý pokračoval medzinárodným sústredením u našich západných susedov, sa vrátil nachladnutý. Neohrozene prešiel turnajovým pavúkom až do finále. Tu už sa ale zdravotný stav silne podpísal pod jeho výkon a Alex s veľkým sebazaprením musel čeliť tlaku rumunského džudistu.

Na psychike mu nepridali ani rozhodcovia, keďže uprostred zápasu mu najprv priznali víťazný hod na ipon, aby následne na to svoje rozhodnutie zrušili. Že je Alex veľký bojovník, dokázal v posledných sekundách zápasu, kedy svojho súpera zdolal prekrásnym hodom na o-goši a svoje prvenstvo v kategórii jednoznačne potvrdil.

V sobotu rozšíril medailovú zbierku Dukly ešte Benjamín Maťašeje v kategórii nad 73 kilogramov o cenný bronz. Štartoval vo vekovo vyššej kategórii. Malá chyba v zápase s chorvátskym džudistom ho obrala aj o cennejšie umiestnenie, ale na to má Beny ešte veľa času dozrieť aj technicky a takticky, jeho veková kategória mladších žiakov bola na programe až v nedeľu.

A tu Beny kraľoval. Opäť deklasoval, tento raz vo váhe nad 66 kilogramov všetkých svojich súperov pred časovým limitom na ipon a pre bystrickú Duklu pripísal zlatý zisk. Výborné bolo vystúpenie aj Alexa Marušku, ktorý si v mladších žiakoch vo váhe do 66 kilogramov spravil chuť a ziskom zlatej medaily podporil tím v klubovej súťaži. O to viac, že striebro v mladších žiačkach vybojovala pre Duklu Ema Fízeľová vo váhe do 52 kilogramov. A to ju mierne poškodili rozhodcovia, ktorí vo finále v nadstavenom čase, zbytočne prísne prisúdili Eme pasivitu a finále takýmto rozhodnutím ukončili. To sa predsa nerobí. Vo finále, kde sa stretnú v tomto prípade dve najlepšie džudistky, je fér nechať ich dobojovať do konca, pokiaľ sa nepodarí jednej alebo druhej strhnúť víťazstvo na svoju stranu. Ale vydareným hodom.

Prekvapenie od rozhodcov

To však ešte Banskobystričania netušili, čo si pre nich pripravili rakúski rozhodcovia na púti úspešného slovenského reprezentanta Dalibora Ďurča v poobedňajších súťažiach dorastencov vo váhe do 55 kilogramov. Dalibor, medzi dvoma vystúpeniami na Európskych pohároch, po skončenom v Tepliciach a nasledujúcom v Berlíne, bol v Grazi jednoznačným favoritom na zisk najcennejšieho kovu. Rozhodcovia mu však spravili prekvapivý škrt cez rozpočet. Nadmieru prísna analýza jeho súboja, kedy prechádzal z postoja na zem, kde už chytal súpera za nohavicu, zastavila Dalibora vo víťaznom ťažení okamžitou kontumačnou prehrou v zápase a vrátila ho do opráv.

Tu si samozrejme banskobystrický džudista po bronz s istotou dokráčal. Jeho rakúsky súper, ktorému víťazstvo spadlo z neba, či skôr od rozhodcovského stolíka, nakoniec na medailu ani nesiahol. Tú banskobystrickú zbierku doplnil ešte druhým bronzom vo váhe do 81 kilogramov Ján Lupták nádherným iponom v boji o tretie miesto.

Dvojdenné vystúpenie banskobystrických džudistov bolo na záver korunované aj klubovým úspechom. V konkurencii 93 klubov skončili mladí Duklisti na výbornom piatom mieste. Nasledujúci víkend, už ako bolo spomenuté, Dalibor Ďurčo zabojuje na Európskom pohári v Berlíne a zvyšok Banskobystričanov pocestuje na silne obsadený turnaj do Budapešti.

Výsledky džudistov Dukly Banská Bystrica na MT GRAZ:

  • do 66 kg: 1.Maruška (Dukla BB), 2.Mandac (CRO), 3.Hos (SVK)
  • nad 66 kg: 1.Maťašeje (Dukla BB), 2.Lantaj (SVK), 3.Kauran (AUT)
  • do 73 kg: 1.Barto (Dukla BB), 2.Cret (ROM), 3.Puc (CZ)
  • do 52 kg: 1.Schabl (AUT), 2.Fízeľová (Dukla BB), 3.Strbik (HUN)
  • nad 73 kg: 1.Raca (CRO), 2.Peiskammer (AUT), 3.Maťašeje (Dukla BB)
  • do 55 kg: 1.Ronzoni (ITA), 2.Cargnelutti (ITA), 3.Ďurčo (Dukla BB)
  • do 81 kg: 1.Validzič (CRO), 2.Mezei (ROM), 3.Lupták (Dukla BB)

Čítajte tiež:

Nevšedný zážitok spojil Bystričanov. Sídliskom zneli desiatky bubnov VIDEO

Úspech bystrických gymnazistov. Mladí vedci sa dočkali hneď dvojnásobného ocenenia

Mladí bystrickí džudisti na prestížnom turnaji v ORBAZOCH
10
Galéria
Foto: Branislav Slaný
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM